10 aranyszabály egy közismert svéd orvostól, arra vonatkozóan, hogy hogyan éljünk sokáig és jól!

Dr. Bertil Marklund, svéd orvos a „Les 10 regles d’or de la sante” c. könyvében, egyszerű tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan éljünk sokáig és jól!

Az orvostudomány doktora, kutató, a közegészségügy specialistája, Bertil doktor a legfrissebb kutatásokra támaszkodva állította össze a 10 aranyszabályt. Ezeket a szabályokat mindannyian követhetjük, a nélkül, hogy gyökeresen meg kellene változtatnunk az életünket.

1. Végezzünk rendszeresen testmozgást!

A rendszeres testmozgás csökkenti a stressz hatását. Ha lehet, gyalogoljunk minél többet és a lift helyett válasszuk a lépcsőket.

2. Ne engedjük, hogy a stressz uralja az életünket!

Ennek érdekében tanuljuk meg uralni az indulatainkat, gyakoroljuk a helyes légzés technikát, mellyel nagyon jól levezethetjük a stresszt, javasolja a doktor.

3. Aludjunk jól, de ne vigyük túlzásba!

A kevés, vagy rossz minőségű alvás fáraszt, gyengíti az immunrendszerünket és az elhízás okozója is lehet. A jó alvás hozzájárul a szervezetünk regenerálódásához.

4. Tartózkodjunk a napon, de csak mértékkel!

A D vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára, szinten tartása hozzájárul az idegrendszer helyes működéséhez, a csontok valamint az immunrendszer erősítéséhez. Olyan betegségek ellen nyújt védelmet, mint a cukorbaj, a rák, a depresszió, különböző gyulladásos betegségek, pikkelysömör vagy a szklerózis. A mértéktelen napozás azonban öregíti a bőrt és rákot is okozhat.

5. Táplálkozzunk egészségesen!

Lehetünk minden evők, de csak mértékkel. Részesítsük azonban előnyben a vitaminokban, antioxidánsokban és „jó” zsírokban gazdag ételeket. A hozzá adott cukrot tartalmazó élelmiszereket, a vörös húsokat és felvágottakat mellőzzük az étrendünkből, helyette fogyasszunk minél több zöldségfélét.

6. Igyunk kellő mennyiségű vizet és kávét!

A testünk naponta akár másfél liter víz veszítésére is képes. A kiszáradás rossz hatással lehet úgy a fizikai testünkre, mint a lelkünkre. Kávé fogyasztása estén, a benne található antioxidánsoknak és koffeinnek köszönhetően, csökken a cukorbetegség, az Alzheimer és a Parkinson kór valamint az agyvérzés kialakulásának kockázata. Természetesen, mint minden mást, a kávét is fogyasszuk mértékkel.

7. Kövessük nyomon a testsúlyunk változását!

Az elhízás nagymértékben hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Együnk mértékkel és válasszuk meg az elfogyasztandó táplálék minőségét és mennyiségét.

8. Vigyázzunk fogaink épségére és egészségére!

Marklund doktor szerint, a száj higiénia befolyásolja a vérkeringést. Javasolt, hogy menjünk rendszeresen a fogorvoshoz ellenőrzésre, használjunk fogselymet, mossunk napi háromszor fogat és kerüljük az édességek fogyasztását.

9. Gondolkodjunk pozitívan!

A negatív gondolkodás stresszt és frusztrációt idézhet elő. Vegyük körbe magunkat pozitívan gondolkodó barátokkal és találjuk meg a magunk számára megfelelő motivációt a mindennapi életünkhöz.

10. Vegyünk részt a közösségi életben!

Tanulmányok kimutatták, hogy az egyedül élő emberek körében nagyobb az elhalálozási ráta. A társas kapcsolatok révén, nő az önbizalmunk és ez elősegíti olyan hormonok termelődését szervezetünkben, melyek befolyásolják jó közérzetünket.