10 hétköznapi dolog, aminek valószínűleg nem ismered a célját

Rengeteg rejtett funkció vagy dolog van, aminek nem tudjuk a célját, amikor hétköznapi tárgyakat használunk. Az olyan dolgok, mint a tollkupakok, amelyeknek a tetején van egy nyílás, vagy a sapkánk bolyhos pomponjai hétköznapinak tűnhetnek, de konkrét oka van annak, hogy ilyenek.

10 kevésbé ismert célját szeretnénk megmutatni néhány jól ismert, hétköznapi tárgynak, amelyekről talán nem is tudsz.

1. A mosdókagylóban lévő lyuk

Mindannyiunk otthonában van legalább egy ilyen a mosdóban, és talán azt gondolnánk, hogy haszontalan, de valóban van értelme – pontosabban 2 rendeltetése. Az első, hogy megakadályozza a túlfolyást, a második pedig, hogy a levegő könnyebben távozzon rajta keresztül.

2. Fogpiszkáló barázdák

Néhány fogpiszkálónak vannak kis barázdái, ahol fogjuk őket, de ezek nem csak azért vannak, hogy csicsásan nézzenek ki. A valódi céljuk az, hogy a használt fogpiszkáló tartójaként szolgáljanak. Csak le kell törni, és máris rá lehet támasztani a használt részt, hogy ne érjen az asztalhoz.

3. Női kerékpárok

Azt gondolhatod, hogy az alacsonyabb váz az alacsonyabb testmagasságú nőknek van, de valójában ennél többről van szó. Az alacsonyabb vázú kerékpárokat kifejezetten a szoknyát és ruhát viselő nők számára tervezték, mivel a korábbi generációkban mindig azt viseltek.

4. Sütőfiók

Sokunknál előfordulhat, hogy a sütő alján található fiókba olyan dolgokat teszünk, mint a serpenyők és tálcák, és egyes modelleknél ez csak ennyi – egy tárolásra szolgáló fiók. De sok sütőfiók valójában arra szolgál, hogy melegen tartsa az ételt, mielőtt megennénk.

5. A hátizsákokon lévő négyzet

Azokat a négyzet alakú foltokat a hátizsákokon “malacorrnak” hívják. Eredetileg egy zsinórt lehetett átvezetni rajtuk, vagy felszerelést rögzíteni hozzájuk, amikor túrázni mentél. Ma a cégek a stílus nevében és a vintage kinézet érdekében különböző hátizsákokrak teszik rá ezeket a malacorrakat.

6. Cédrusfából készült ruhafogasok

A cédrusfa kabátakasztók nem csak a szokásos műanyag vagy fém akasztók díszes, jó illatú változatai. Van egy nagyon fontos felhasználási módjuk is, mégpedig az, hogy a cédrusfának köszönhetően képesek elriasztani a molyokat és más bogarakat.

7. “F” és “J” billentyűk kiemelkedései

A legtöbb billentyűzeten vannak ezek a kis dudorok az “F” és “J” gombokon, és arra szolgálnak, hogy segítsenek megtalálni a billentyűk helyét, így anélkül tudunk gépelni, hogy állandóan a billentyűzetre kellene néznünk.

8. Bakancs hurkok

A bakancsod hátulján lévő hurkok nem csak divatból vannak ott, vagy azért, hogy segítsenek felhúzni a cipődet. Egy kampóra is felakaszthatod őket, ha ki kell száradniuk, vagy a cipőfűződet átcsavarhatod rajtuk, és a bokád köré kötheted, ami nagyon hasznos, ha túrázol.

9. Hátizsák síp

Sok hátizsák, főleg a szabadban vagy túrázásra szánt hátizsákok mellpántjába síp van beépítve. Ezek nagyon jól jöhetnek, ha szorult helyzetbe kerülsz, és fel kell hívnod valakinek a figyelmét, vagy meg kell menteni. Keresd az apró jeleket, amelyek a fújt levegőre hasonlítanak.

10. Útmenti dübörgő csíkok

Ezek a kis dudorok egyes utakon és autópályákon jó okkal vannak ott. Alvósávoknak is nevezik őket, és egy olyan közlekedésbiztonsági elem, amely észrevehető rezgéssel és dübörgéssel figyelmezteti a járművezetőket a potenciális veszélyre. A haladási irány mentén, a széleken vagy a középvonalon alkalmazhatók, figyelmeztetve a járművezetőket, ha lesodródnak a sávjukról.

Melyik funkció lepett meg a legjobban? Ismersz még más rejtett célokat a hétköznapi dolgokban?