11 olyan étel, ami megelőzi a gyulladást vagy megnyugtatja azt

A gyulladás egy természetes válasz a szervezettől, ami akkor fordul elő, amikor stresszes helyzetbe kerülünk, például érzelmi feszültség vagy fizikai feszültség alatt vagyunk. Számos olyan étel létezik, ami segít megelőzni, vagy egyenesen megállítani a gyulladást és segít elkerülni gyakori egészségügyi problémákat. Ezek azt ételek gazdagok tápanyagokban és olyan tulajdonságokban, amik enyhítik az izomfájdalmat és mérsékelik a stresszt az egész testben.

A krónikus gyulladás tünetei közé tartozik: a gyakori fejfájás, az étvágy elvesztése, az izmok merevsége, az energia elvesztése, a hidegrázás, a láz és az visszatérő hasmenés.

11 élelmiszer, ami természetesen előzi meg az akut gyulladást:

– Brokkoli

A brokkolinak magas mind a kálium mind a magnézium tartalma és a benne található antioxidánsok többsége tulajdonképpen mind hatásos gyulladáscsökkentőként funkcionálnak. A brokkoli egy antioxidáns erőmű, ami kulcsfontosságú vitaminokat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaz. Ezek együttműködnek az oxidációs stressz csökkentésében a szervezetben és segítenek megküzdeni mind a krónikus gyulladásokkal, mind a kialakuló rákkal.

– Áfonya

Ezek a kicsi kék gyümölcsök antocianint tartalmaznak, egy olyan típusú antioxidánst ami harcol a gyulladás ellen és segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát.

– Chia-magvak

A chia-magvak antioxidáns és gyulladáscsökkentő erőművek, amik tartalmazzák az elengedhetetlen zsírsavakat, mint az alfa-linolenik sav és a linolenic sav, tartalmaznak még stronciumot, az A,B,E,D –vitaminokat, ásványi anyagokat, például ként,vasat, jódot,magnéziumot, mangánt, niacint és tiamint. Emellett rendelkeznek azzal a képességgel, hogy visszafordítsák a gyulladásos állapotot, rendbe szedjék a koleszterin szintet és csökkentsék a vérnyomást, ezáltal elengedhetetlenné válva a szív egészségéhez.

– Oliva olaj

Az oliva polifenoljai bizonyítottan csökkentik a vér C reaktív fehérje szintjét, ami egy jele a valószínűsíthető gyulladásnak a szervezetben. A mediterrán étrend egyik jellegzetessége, az oliva olaj segít csökkenteni a stroke és néhány rákfajta kockázatát.

– Kurkuma

A kurkuma legfőbb összetevője, a kurkumin ,a fűszer aktív gyulladáscsökkentő anyaga. A nagymértékű gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kurkuma nagyon hatékony segítség azon emberek számára, akik reumás izületi gyulladással küzdenek.

– Avokádó

Az avokádó teljességgel csodálatos a sejtek védelmezésében, mivel számos gyulladáscsökkentő tápanyagot tartalmaznak : fitoszterolt, karotenoid antioxidánsokat ( beleértve a luteint, a béta-karotin és az alfa-karotint , stb), C és E-vitamint, valamint olyan ásványi anyagot is, mint a mangán, a szelén és a cink, valamint omega-3 zsírsavat és még megannyi jótékony hatású anyagot.

– Gyömbér

A gyömbér egy másik fontos immunitás szabályozó, ami segít csökkenteni a gyulladást, amit a túlzott aktivitású immunreakciók okoznak. Úgy tartják, hogy mivel a gyömbér nagyon hatékony a test felmelegítésében, ezért segít lebontani a méreganyag felhalmozódásokat a szervekben. Emellett ismert a nyirokrendszer- szervezetünk szennyeződés elvezető rendszerének- a tisztításáról.

– Kendermag

A kendermagnak magas az omega-3 zsírsav tartalma, ami mint ahogy már az előbb is említettük egy erőteljes gyulladáscsökkentő anyag. Emellett tartalmaz még gamma-linolenic savat is, ami egy igen jótékony fajtája az omega-3 zsírsavnak, ami a szervezetben gyulladáscsökkentő közvetítőként működik.

– Zsálya

Erről a gyulladáscsökkentő gyógynövényről azt is kimutatták a kutatások, hogy frissen tartja a memóriát. Remekül megy a baromfiból készült ételekhez, a zsályát már évszázadok óta használják és olyan flavonoidokat tartalmaz, melyek csökkentik a duzzanatot.

– Cayenne-bors

A cayenne-borsról úgy tartják, hogy gyulladáscsökkentőként és antioxidánsként viselkedik. A kapszaicin, az olajos anyag a cayenne-borsban és borsos társaiban egy aktív hozzávaló sokféle receptre kapható gyógyszerben, krémben, kenőcsben és a tapaszokban amiket izületi gyulladásra vagy izomfájdalmakra használnak.

– Ananász

Az ananász enzimje, a bromelain úgy tudni csökkenti azt a duzzanatot, ami a csont-izületigyulladással hozható összefüggésbe, mivel ez az anyag gyulladáscsökkentő reakciót mutatott ki a laborbeli kutatások alkalmával.