4 tipp, hogy könnyebben vészeld át a frontokat

A belgyógyász orvos ezt javasolja. Erősödő reumatikus és ízületi fájdalmak, fejfájás, asztmás rohamok, levertség, ingerlékenység, alvászavar – rengetegen szenvednek a különféle időjárási frontok hatásaitól. Mit tegyünk, ha frontérzékenyek vagyunk?

Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője ad tanácsokat a tünetek enyhítésére.

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény.

Ha melegfront közeleg, a hőmérséklet emelkedni kezd, nő a levegő páratartalma, a légnyomás pedig csökken.

Hidegfront esetén pedig a hőmérséklet csökken, a légnyomás emelkedik és megerősödik a szél. E környezeti változások szervezetünkre is hatással vannak.

Erősödhetnek a reumatikus és ízületi fájdalmak, fejfájás, migrén jelentkezhet. A frontok okozhatnak asztmás rohamokat, gyomor-, epe- és vesegörcsöket, mellkasi panaszokat is. Sokan tapasztalnak ilyenkor levertséget, ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavart, a reflexek lassulását, a koncentrálóképesség csökkenését” – összegez Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont szakértője. A szakember figyelmeztet: a frontérzékenyeknek komolyan kell venniük az időjárás változásait.

Az idősek, a gyermekek, a várandós nők és a krónikus betegségekben szenvedők a leginkább érintettek. Aki túlhajszolt, stresszes életet él, keveset mozog és egészségtelenül táplálkozik, nagyobb eséllyel lesz érzékeny a frontokra” – hangsúlyozza a belgyógyász. Dr. Szigeti József szerint az alábbi praktikák segíthetnek a fronthatások enyhítésében.

  1. Ha esik, ha fúj: mozogjunk!

Legyen meleg vagy hideg, szél vagy eső, egy kis sétát mindig iktassunk be! Segít hozzászoktatni szervezetünket a különféle időjárási viszonyokhoz

  1. Sok folyadék, sok gyümölcs, sok zöldség

Fokozzuk a napi folyadékbevitelünket, legalább napi 2-3 litert igyunk. Válasszunk könnyen emészthető, rostdús ételeket, például zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A C- és a B-vitamin, a cink és a magnézium különösen hasznos ilyenkor. Egyes gyógyteák (például rozmaring, citromfű, orbáncfű) fogyasztása is segíthet

  1. Vérpezsdítő ötletek a jobb keringésért

A hideg-meleg vizes zuhany vagy a szauna segíthet a vérkeringés serkentésében. Napközben akár többször is szellőztessünk, hogy friss levegőhöz jussunk. Különösen fontos, hogy a sejtek oxigénellátását is fokozzuk ilyenkor, például oxigénterápia segítségével. Ez különösen kimerültség, koncentrációs zavarok, alvászavarok, lehangoltság, erős szellemi túlterheltség esetén hasznos.

  1. Búcsú a negatív stressztől

A kevesebb negatív stressz, a jobb közérzet minden betegség és rosszullét legyőzésének kulcsa. Több hatékony stresszoldó módszer is létezik, a rendszeres testmozgástól a különböző relaxációs- és jógagyakorlatokon át az aromaterápiákig, masszázsokig. Mindenki válassza azt, ami számára a leghatékonyabb – a lényeg, hogy használjon!