40 évig ültetett fákat a férfi, erdővé változtatta a sivatagot

40 évig ültetett fákat a férfi, erdővé változtatta a sivatagot

Annak érdekében, hogy megmentse és helyreállítsa az ökoszisztémát az adott területen, Jadav Payeng 30 éven keresztül fákat ültetett. Az első fát 1979-ben, 16 éves korában ültette el a monszun áradások után.

Indiában a Molai Reserve erdő állandóan veszélynek van kitéve a talajerózió miatt. Az ezer hektárnyi terület a Brahmaputra folyó közelében található. Az elmúlt 70 évben a Mulaj-sziget területe több, mint felére csökkent, attól féltek, hogy teljesen el fog tűnni.

1980-ban egy, a szigetet megmentő erősítő projektbe kezdtek, azonban sajnos ezt 1983-ban ismeretlen okok miatt abbahagyták. Ekkor kezdett el a 16 éves Jadav foglalkozni a területtel. Az elmúlt 30 év alatt a férfi önerőből 15 futballstadion méretű, 550 hektáros területet ültetett be fákkal.

Jadav Payeng

A projekt megkezdésekor Jadav vöröshangyákat telepített be a területre, mivel ezeknek igen fontos szerepe volt a talaj megmunkálásában. Amint kezdett nőni, bozótosodni a zöldövezet, annál több állat, rovar és madár költözött az édenbe.

Voltak, akik nem hittek túlságosan Jadav ötletében, mások támogatták, sőt még bambusz-facsemetékkel is megajándékozták. A legnagyobb nehézséget az öntözőrendszer kialakítása jelentette, hiszen a csemetéknek mindennap jókora vízmennyiségre volt szükségük ahhoz, hogy gyökeret tudjanak verni.

A férfi egy speciális, bambuszból kialakított csepegtetős öntözőrendszert épített, néhány napon keresztül így biztosítani tudta számukra a szükséges vízmennyiséget.

Jadav Payeng

Így hozta létre Jadav a New Yorki Central Parknál is nagyobb méretű parkot, neki köszönhető, hogy ma a Molai-erdőben bengáli tigrisek, indiai orrszarvúk, hüllők, szarvasok, nyulak, majmok és számtalan madárfaj talált otthonra.

Munkáját 2012-ben hivatalos állami kitüntetéssel jutalmazták, és állandó állást kapott a Jawaharlal Nehru Egyetem Környezettudományi karán.

2015-ben megkapta a Padma Sri Medalt, India negyedik legnagyobb polgári kitüntetését. 2012-2014 között három dokumentumfilmet készítettek a Molai erdőről, sőt még egy gyerekkönyv is megjelent arról, hogy hogyan tudott egyedül létrehozni egy ember egy erdőt.

Annak ellenére, hogy világszerte ismertté vált, mégis egy egyszerű, szerény ember maradt: egy kis kunyhóban él feleségével és három gyermekével az erdő közepén.

A Jadavról készült dokumentumfilm számos kitüntetést kapott.