5 furcsa szociológiai ok, amiért egyre kevesebben akarnak házasságot kötni

Egy brit orvos, William Farr 1858-ban azt írta, hogy „a házasság egészségesebbé teszi az embereket.” Ez az elképzelés aztán sokáig tartotta is magát, bár sokan próbálták bebizonyítani, hogy az egyedülálló emberek nem feltétlenül boldogtalanok.

Az utóbbi időben úgy tűnik, egyre többen gondolkoznak így, és ezt a szociológusok is kénytelenek belátni – írja a YourTango.com.

Íme, 5 furcsa szociológiai ok, amiért kevesebben akarnak házasságot kötni.

1. A teljes lakosságnak körülbelül a fele akar házasságban élni

2017-ben az Egyesült Államok népszámlálási hivatala arról számolt be, hogy abban az évben rekordszámú felnőtt volt egyedülálló az Egyesült Államokban. Több mint 110 millió lakos volt elvált, özvegy vagy egyedülálló. Ez a 18 év feletti amerikaiak több mint 45 százalékát jelenti.

Emellett az első házasságkötés átlagéletkora a férfiak esetében 29 és fél, a nők esetében pedig 27 és fél évre emelkedett, és a tudósok szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Úgy tűnik, egyre népszerűbb az egyedülálló életmód, és nem csak az Amerikai Egyesült Államokban. A történészek szerint az elmúlt fél évszázad adatait elemezve ez a tendencia a világ további 78 országában is megfigyelhető.

2. A házasságkötés már nem jelent egyértelműen felnőtté válást is

Alig 50 évvel ezelőtt, ha valaki még nem volt házas, nem számított érett felnőttnek. A mai közvélemény-kutatások szerint ez már nem érvényes kritérium, ahogy a gyerekvállalás sem. Jelenleg a válaszadók 95%-a szerint a tanulmányok befejezése és egy eredményes karrier kiépítése fontosabb szempontoknak számítanak.

3. Az egyedülálló embereknek aktívabb a nemi élete

A kutatók úgy találták, hogy manapság egy 18 év feletti felnőtt átlagosan kilencszer aktívabb nemi életet él, mint egy átlagember a 90-es években. Természetesen az emberek értékítélete is sokat változott azóta.

4. A párkapcsolat nem jelent automatikusan magas önbecsülést is

Úgy tűnik, manapság a tinédzserek kevésbé aggódnak amiatt, hogy párkapcsolatba lépjenek, a felnőttek pedig egyre későbbre halasztják a házasságot.

A szkeptikusok szerint annak, ha valaki hosszútávon egyedülálló, az alacsony önértékelés lehet az oka, de a kutatók éppen ennek az ellenkezőkét állítják. Csak egy jól működő, stabil kapcsolat javítja az önbecsülést.

Ráadásul azt is megállapították, hogy azoknak az embereknek az önbecsülése, akik új kapcsolatba kezdtek, de az nem tartott egy évnél tovább, alacsonyabb lett, mint azoké, akik nem kezdtek hosszú távú kapcsolatba.

5. A házasság nem tesz egészségesebbé

A házassággal kapcsolatos másik mítosz, hogy a házastársak egészségesebbek lesznek. Ebben ugyan van némi logika, mivel férj és feleség támogatják egymást, és gondoskodhatnak arról, hogy a párjuk időben segítséget kérjen, ha bármilyen egészségügyi problémával néz szembe.

De egy 2017-es tanulmány ezt a feltételezést is megcáfolta.

Manhattani orvosok ugyanakkor méréseket végeztek a nők derékbőségéről, testtömeg-indexéről és vérnyomásáról, és a dohányzásról, az ivásról, a testmozgásról és az étkezési szokásaikról kérdezték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a házas nők jellemzően hajlamosabbak voltak a hízásra, és többet ittak, mint az egyedülállók.

Összességében elmondható, hogy a házasság nem biztosít egészségesebb életet (sőt, néha éppen ennek az ellenkezője történik). Sokáig úgy tartották, hogy ha valaki nem házasodik meg, boldogtalan marad, de a szociológusok szerint, ha valakit boldoggá tesz az egyedülálló életmód, valószínűleg egészségesebben és akár még tovább is élhet. Forrás