5 növény, amely a szakértők szerint távol tartja a szúnyogokat!

Ahogy az időjárás egyre melegebb lesz, lassan beindul a piknik-szezon is. A grillezést azonban megzavarhatják a szúnyogok. Szerencsére vannak olyan növények, amelyek minimálisra csökkentik a szúnyogok számát, és szebbé teszik az udvart is.

1. Citromfű

A rovarriasztásra használt gyertyák és illatos karkötők egyik alapanyaga a citromfű. Ültessünk az udvarra néhány tövet, és garantált lesz a hatás.

“Erőteljes citrom illata van, ezáltal elnyomja azt az illatot, amit a szúnyogok szeretnek” – mondja Bryan Clayton , a GreenPal vezérigazgatója. Ültethetjük cserépbe vagy a földbe, bármilyen területre, ahol sok a szúnyog.

Amber Noyes, kertész és a Gardening Chores szerkesztője azt mondja, hogy bármilyen citromillatú növény jó választás lehet, hogy szúnyogmentesen tartsuk az udvart.

2. Levendula

A levendula kellemes illatával és lila virágaival az egyik legközkedveltebb kerti félcserje. “Linaol tartalma és erőteljes illata miatt a szúnyogok nem bírják elviselni” – mondja Clayton. Összedörzsölt leveleivel dörzsöljük be a csípést, enyhíti a kiütések viszketését.

“Sok napfényre van szüksége a növekedéséhez, vigyázzunk, ne ültessük árnyékos helyre” – mondja Ben McInerney, a Home Garden Guides alapítója.

3. Macskamenta

A macskamenta nemcsak a macskákra van jó hatással, hanem nepetalaktont tartalma miatt távol tartja a szúnyogokat is. A macskamentát könnyű termeszteni és karbantartani.

“Nagyon mutatós, hamar szaporodik, szinte bármilyen talajtípust kedve, a napsütést, de a félárnyékot is kedveli” – mondja Noyes.

A macskament-olajat vagy -leveleket is használhatjuk riasztó spray- vagy bedörzsölő készítéséhez – jegyzi meg Clayton.

4. Büdöske és/vagy körömvirág

“Piretrum tartalma miatt egy természetes rovarirtó szer, amely távol tartja a szúnyogokat. Ültessük őket az ajtók, ablakok vagy kerti ülőhelyek közelébe” – mondja Clayton. Amikor a szúnyogok megérzik az erőteljes illatot, nem repülnek a növény közelébe.

A körömvirág is tökéletes a szúnyogok elűzésére, ráadásul a körömvirággal a legyeket is elűzzük a környékről.

5. Menta

Legaktívabb összetevője a mentol, amelyről köztudottan elűzi és irtja a szúnyogokat és más kártevőket.

“A menta illata csodákat tesz a szúnyogok távoltartásában, és minden mentafajta jól működik, de én különösen szeretem az algériai mentát a fűszeres hatása miatt” – mondja Noyes.

A termesztése is rendkívül egyszerű: Noyes megemlíti, hogy minden talajtípusban, valamint félárnyékos helyen is képes boldogulni. Néha azonban érdemes kordában tartani, mert hihetetlenül szaporodik.