5 pszichológiai ok, amiért az okos nők megrekednek az egészségtelen kapcsolatokban

Látszólag mindene megvan: szép, okos, sikeres, nagy ház, nagy autó, gyerek, karrier, szerető férj, egészség, és mégis boldogtalan. A látszat, azonban néha csal, hiszen mélyen a felszín alatt sosem lehet tudni, hogy éppen mi rejtőzik robbanásra készen.

Megéri néha őszintének lenni, elsősorban önmagaddal! Ha valami nem megy, változtass. Ha valahol nem érzed jól magad, lépj ki, minél hamarabb, főleg egy bántalmazó kapcsolatból!

Miért van mégis az, hogy egy látszólag tökéletes nő évekig, évtizedekig benne marad a bántalmazó kapcsolatban? Nem mer, nem tud, nem akar továbblépni?

Van néhány olyan lelki akadály, amely hozzájárul ahhoz, hogy bántalmazó kapcsolatban élő nő ne tudjon “nem”-et mondani.

1. Magánytól való félelem

A pszichológiában létezik egy olyan egzisztenciális hiedelem, hogy hiába, hogy egyedül jövünk a világra, mégis rettegünk attól, hogy egyedül távozunk. Ezért inkább egész életünkben egy nem megfelelő partner mellett éljük le az életünket, csak, hogy ne legyünk egyedül.

“Még egy bántalmazó kapcsolatban is jobb, mint egyedül” – vallják sokan.

2. Normálisnak tűnik mérgező kapcsolatban élni

Kritizálás, kompromisszum hiánya, egyet nem értés, utasítgatás stb., általában ezek a toxikus kapcsolat első nyilvánvaló jelei, azonban pont az, aki benne van, az nem vesz róla tudomást. Minden nő reménykedik, hogy idővel a partnere megváltozik, a legnehezebb időszakokban is reménykedik.

3. Társadalmi nyomás

A nők egészen fiatal koruk óta azt hallják, hogy férjhez kell menni, gyereket kell szülni, lehetőleg minél hamarabb, mert az idő telik, és “te sem leszel fiatalabb”. A társadalmi elvárás az, hogy a nő legyen jó feleség és anya, bármilyen körülmények között is.

4. Az önszeretet hiánya

Általában azok a nők, akik nem szeretik és tisztelik eléggé magukat, ragaszkodnak az egészségtelen kapcsolatokhoz. Mindannyian hajlamosak vagyunk másokra vetíteni a bizonytalanságunkat. A legokosabb nő is képes arra, hogy meggyőzze magát, hogy nem eléggé szép, nem szerethető, “semmirekellő”, főleg, ha ezt hallja a férjétől nap, mint nap.

5. Megoldatlan gyermekkori problémák

Tagadhatatlan, hogy minél biztonságosabb, stabilabb és egészségesebb gyermekkori kapcsolatunk a szüleinkkel, annál jobbak a felnőttkori párkapcsolataink is. A szeretetről, a kommunikációról és a bizalomról alkotott első megértésünket a szüleinkkel való interakción keresztül alakítjuk ki.

Abból, hogy egy fiatal lány milyen kapcsolatban van az apjával, nagyjából megjósolható, hogy milyen kapcsolatot alakít ki később a férfiakkal.