6 meglepő oka annak, hogy idősebb korunkban miért válik problémássá az alvás!

Ha már te is inkább az érett korúak csoportját erősíted, akkor bizonyára találkoztál már az egyre nyomasztóbb alvási problémák és nehézségek mindennapos gondjaival. Ahogyan öregedünk, úgy válik egyre nehezebbé és problémásabbá kialudni magunkat.

Gondoljunk csak vissza a zsenge korunkra, amikor reggel még a negyedszerre csengő vekker hangjára sem rezzent a szemhéjunk, úgy aludtuk az igazak álmát, most pedig alig jön össze néhány órányi folyamatos alvás.

Az idősebb korosztály 40-70%-a küzd napi szinten valamilyen alvási problémával, derül ki a ​Sleep Medicine Clinics​ 2017-es márciusi jelentése alapján. De mi állhat a háttérben? Melyek azok a tényezők, amelyek egész egyszerűen ellehetetlenítik a pihentető alvást közel az 50-60-70 évhez?

1. Egészségügyi problémák

Nagyon sok egészségügyi panasz képes rányomni az éjszakai pihenésre a bélyegét, ilyen lehet a gyomorégés, ízületi gyulladás, szívelégtelenség és különböző tüdőbetegségek. Az American Academy of Sleep Medicine (AASM) szakvéleménye szerint az alvási apnoé vagy a nyugtalan láb szindróma is nagyban megnehezíti az idősebb korosztály számára az éjszakai alvást. Arról nem is beszélve, hogy a nőknél jelentkező változó kor okozta éjszakai testhőmérsékleti ingadozás csak még inkább ellehetetleníti a pihentető alvást.

2. Többször kell felkelni vizelni

Férfiaknál az esetek többségében a prosztata jóindulatú megnagyobbodása okozza a sűrű éjszakai vizelési ingert, de a nőknél a megemelkedett vérnyomás is előidézhet hasonló panaszokat – állítja a Harvard Health Publishing egyik tanulmánya. Mindegy, hogy milyen okból, de ha éjszaka fel kell kelnünk kimenni, akkor már egészen biztos, hogy lőttek a kiadós alvásnak.

3. Az evolúció is közrejátszhat

Az idősek gyakran alszanak el korán és emiatt a legtöbben már hajnali négykor ébrednek. Az American Academy of Sleep Medicine (AASM) munkatársa, Dr. Singh szerint ennek evolúciós okai lehetnek, melyek az őseink szükségletein alapulnak.

„Van néhány evolúciós alvásspecialista, akik úgy vélik, hogy a korai esti órákban a fiatalok és a gyerekek feleltek a törzsek védelméért, míg miután ők nyugovóra tértek, a hajnali órákban az idősek vették át a stafétát, hogy a fiatalabb generáció is tudjon pihenni” – árulta el Dr. Singh.

4. Egyre kevesebb lesz a mély alvás

Idősebb korra nem csak az alvás mennyisége, hanem a minősége is nagyban átváltozik. Az idősek alvásciklusában az idő előrehaladtával egyre kevesebb REM típusú alvási szakasz fordul elő – áll a Sleep Medicines Clinic cikkében. A jelenség miértjére még nem találtak pontos választ a kutatók.

„Nem tudjuk, hogy miért csökkent a mély alvás aránya az alvási ciklusuk során” – teszi hozzá Dr. Singh.

5. Több fájdalommal és díszkomforttal kell megbirkózni

Idős korban a szervezet elhasználódásával és kopásával egyre több fájdalmas fizikai tünet üti fel a fejét. Ráadásul az U.S. Nationla Library of Medicine (NLM) adatai alapján idős korra a bőr alatti harmadik szövetréteg elkezd vékonyodni, amely egyre csak megnehezíti az olyan komfortos fekvőhelyek megtalálását, amelyben egy idős személy kényelmesen hajthatja álomra a fejét.

Az elvékonyodott szövetréteg tehát már nem nyújt akkora alátámasztást a bőr szöveteiben, mint fiatal korban, amikor szinte mindegy, hogy milyen vízszintes felületen hajtjuk álomra a fejünket, úgyis kipihenten ébredünk.

6. Megváltozott bioritmus

A szervezetünkben az összes folyamat egy 24 órás ciklus körül zajlik, ebbe beletartoznak a táplálkozási szokásaink és igényeink, a testhőmérsékletünk változása és még megannyi kulcsfontosságú folyamat. Az alvásunkért is javarészt a bioritmusunk felel, hiszen hosszú évek során ezek a szokások úgymond belénk ivódnak.

Az életkor előrehaladtával azonban, mint minden ez is megváltozik. A hormonális változások felborítják az addig jól megszokott biológiai szokásainkat és mivel idős korra kevesebb melatonin termelődik, az öregek korán álmosodnak el és korán is ébrednek. Forrás