8 ok, amiért érdemes minél többet sétálni a tengerparton

Egy kiadós tengerparti séta kétszer annyi testmozgást jelenthet, mint egy átlagos séta – plusz még több egészséges előnnyel jár.

Ha valaha is sétáltál már a tengerparton, talán rögtön észrevetted, hogy mennyivel nehezebb érzés homokon vagy egyenetlen tengerparti terepen sétálni, mint a járdán, füvön vagy futópadon. Emiatt nagyobb kihívást jelentő edzés, de számos más fizikai és mentális egészségügyi előnnyel is jár – írja a Real Simple. A tengerparti séta előnyei!

1. Kétszer annyi befektetett munka, mint a hagyományos séta

Tanulmányok szerint a homokon való gyaloglás növeli a felhasznált energia mennyiségét. Mivel a homok nagyobb természetes ellenállást biztosít, a tengerparton való séta nagyobb erőfeszítést igényel, mint a sík terepen való gyaloglás.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a homokon való gyaloglás valójában 2,1-2,7-szer több energiát igényel, mint a hagyományos kemény felületen ugyanolyan sebességgel történő gyaloglás, tehát a tested kétszer olyan keményen dolgozik.

2. Fokozza a szervezet erőnlétét és állóképességét

Andrew White személyi edző szerint a homokon való séta másfajta erőfeszítést igényel, mint a kemény felületen, például az aszfalton vagy a futópadon való gyaloglás. Mivel a homok puhasága, változékonysága és instabilitása több energiát igényel, ez aktiválja a lábfej, a boka és a lábszárak izmait.

3. Nagyszerűen javítja az egyensúlyérzéket

A homok egyenetlen felületén való járás kihívást jelent a stabilitás szempontjából, ezért javíthatja a testtartást és általában véve a járásmódot. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a stroke-on átesett emberek a homokos tengerparton sétálva jobban visszanyerhetik az egyensúlyérzéküket.

4. Növeli a D-vitamin szintjét a szervezetben

Valószínűleg már hallottad, hogy a napozás természetes módja, hogy növeld a szervezet D-vitamin szintjét. A D-vitamin elengedhetetlen az egészséges csontok építéséhez és az egészséges immunrendszer fenntartásához, hogy leküzdhessük a betegségeket. Ha keveset vagyunk napon, az hozzájárulhat a D-vitaminhiány kialakulásához. Egy kellemes tengerparti séta azonban nagyszerű módja lehet a D-vitamin pótlásának, de előtte mindenképpen használj magas SPF-értékű naptejet.

5. Kiváló tevékenység a stressz csökkentésére

Nem véletlen, hogy olyan helyeken, ahol a stressz vagy a szorongás szintje magas lehet, például orvosi rendelőkben, tengerparti tájképeket tesznek ki. Általánosságban elmondható, hogy a természetben való tartózkodás csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget (már 10-15 perc szabadban töltött idő is csodákra képes). Tanulmányok pedig azt mutatják, hogy az óceánok és tengerpartok kifejezetten helyreállító hatással vannak a szervezetre és ezáltal csökkentik a stresszt és a szorongást.

8 ok, amiért érdemes minél többet sétálni a tengerparton
Fotó: Freepik

„A tengerpart békés környezetének természetesen nyugtató hatása van. Voltak olyan ügyfeleim, akik javuló hangulatról és csökkenő stressz-szintről számoltak be, miután a tengerparti sétákat beépítették a rutinjukba” – mondja White.

6. Segít jobban aludni

A természetes napfénynek való rendszeres közvetlen kitettség, különösen reggel, az ébredés utáni első néhány órában, segíthet abban, hogy éjszaka jobban aludjunk. A kutatások szerint különösen a reggel 8 és 10 óra közötti napon töltött idő javítja hatékonyan az alvásminőséget, ezért egy kora reggeli tengerparti séta az alvás szempontjából jobb választás lehet, mint egy séta a naplementében.

7. Nagyszerű stressz oldási technika és csökkenti a gyulladást

A földelés egy olyan meditációs gyakorlat, amely segít újra kapcsolatba lépni a földdel, a természettel, és harmóniába kerülni általa. Ezt megtehetjük például úgy, hogy a kezünket egy fatörzsre tesszük, vagy ebben az esetben a meztelen lábunkat és lábujjainkat a homokba fúrjuk. Ez a gyakorlat azonban több egyszerű meditációs technikánál.

Tanulmányok szerint a földelés képes csökkenteni a gyulladást, elősegíteni a sebgyógyulást, sőt még a fájdalmat is csökkenti. De akár tengerparton, akár más helyszínen, a séta nagyszerű gyulladáscsökkentő testmozgás.

A homokban való mezítláb járás ugyanakkor a proprioceptív tréning egyedi formája lehet. A propriocepciót másképpen ízületi helyzetérzésként is szokták emlegetni, és a proprioceptív gyakorlatok olyan elme-test mozgások, amelyek a végtagok és a test mozgásának tudatosítását hangsúlyozzák.

8. Összességében aktívabb életmódra ösztönöz

A strand általában véve nagyon aktív hely, ahol az emberek szívesen sportolnak, és ez nem véletlen. A kutatások azt mutatják, hogy a nagyobb mennyiségű kék térrel rendelkező területek (mint például a strandok) valóban magasabb fizikai aktivitási szintekkel járnak együtt, vagyis a tengerpart remek motivációt nyújthat a testmozgáshoz. Forrás