80 éves férfi egyedül ünnepli a születésnapját, a fia, akiről nem is tudott, eljön köszönteni

Egy magányos, család nélküli öregember ismét egyedül készült megünnepelni a születésnapját. Már mindent eltervezett erre a napra, amíg egy idegen be nem csengetett hozzá, és be nem mutatkozott a fiaként.

Patrick 79 éves férfi volt, aki élete nagy részét egyedülállóként élte le. Soha nem nősült meg, nem voltak gyermekei, és minden közeli barátja meghalt.

A 80. születésnapja előestéjén Patrick már eltervezte, hogyan fogja tölteni a napot. Felébred, és reggelizni fog a kedvenc helyi éttermében, majd beugrik az élelmiszerboltba, hogy megvegye a születésnapi vacsorájához szükséges hozzávalókat, főz, aztán egész este a nappaliban ülve nézi kedvenc kosárlabdacsapatát a tévében.

Másnap azonban a csengő hangjára ébredt. Nem várt senkit, főleg mivel nem volt közel a szomszédaihoz.

Elindult az ajtóhoz, és kinyitotta. Egy negyvenes évei végén járó férfit látott maga előtt állni. “Segíthetek, fiatalember?” Patrick megkérdezte tőle.

“Elnézést, hogy megzavarom a napját, uram. Luke Evans vagyok, Amelia Larson fia. Emlékszik még rá?” – kérdezte a férfi.

Patrick meglepődött, amikor meghallotta ezt a nevet, különösen, hogy évek óta nem hallotta. “Hát persze, hogy emlékszem. Amelia volt az első és utolsó barátnőm” – árulta el a férfi.

A fiatalember izgatottan bólintott. “Igen, pontosan, uram. Átkutattam anyám emléktárgyakkal teli dobozát, és megláttam egy levelet, amiben ön mutatott erre a címre. Annyira örülök, hogy itt találtam meg” – mondta Patricknak.

Patrick lágyan elmosolyodott. Az igazság az volt, hogy Ameliának küldött utolsó üzenetében megígérte, hogy soha nem költözik el otthonról, nemhogy egy másik városba, arra az esetre, ha a lány vissza akarna jönni hozzá. Az évek során rájött, hogy az egyetlen igaz szerelme soha nem fog visszajönni, de úgy döntött, hogy mégis marad.

“Minek köszönhetem ezt az örömöt?” kérdezte Patrick.

Luke nagyot nyelt, mintha valami fontosat akart volna mondani. “Lehet, hogy ez önnek nagy megdöbbenésnek tűnik, uram, de néhány hete meghalt az anyám, és olyasmit árult el nekem, ami teljesen meglepett” – mondta.

“Mi az, amit felfedezett? És kérem, jöjjön be. Sajnálom, a házamban már egy ideje nem volt vendég. Elnézést a rendetlenségért – mondta Patrick, miközben szélesebbre tárta az ajtót, hogy Luke beléphessen.

Letelepedtek az étkezőben, ahol Patrick töltött magának és Luke-nak egy kis kávét. “Köszönöm, uram – mondta Luke, mielőtt belekortyolt. “Nos, ez talán sokkolónak tűnik, de… uram, az anyám elárulta, hogy ön az apám”.

Patrick elhallgatott, amikor ezt hallotta, összezavarodott, hogy álmodik-e vagy sem. “Hogy lehet ez?” – kérdezte Luke-tól.

“Nos, uram, amikor anyám 47 évvel ezelőtt elhagyta önt egy másik férfiért, nem tudta, hogy terhes. Szörnyen érezte magát, amiért megbántott téged, ezért amikor megtudta, nem akart neked beszélni rólam. Egész életemben azt hittem, hogy a mostohaapám a biológiai apám” – árulta el Luke.

“Mielőtt anyám meghalt, elmondta nekem az igazságot. Azt mondta, megbánta, amit tett, és azt kívánta, bárcsak személyesen kérhetne bocsánatot tőled. Azt mondta, hogy keressem meg önt. Az utolsó szavai így hangzottak: ‘Keresd meg az apádat, Luke’. Azt mondta, hogy ön arról álmodott, hogy lesz egy fia, akivel megoszthatja a kosárlabda iránti szeretetét, és remélte, hogy nem lesz túl késő.”

Patrick nem tudott nem sírni. Szíve mélyén nem kételkedett abban, hogy amit Luke mondott, az igaz, mert ugyanaz a mogyoróbarna hajuk és az arcuk jobb oldalán lévő gödröcske volt, amikor mosolyogtak.

“Nem tudom, mit mondjak…” Patrick sírt. “Az igazat megvallva, az anyád összetörte a szívemet, és félelmet keltett bennem a szerelemtől. Reméltem, kívántam és imádkoztam, hogy visszajöjjön, de soha nem jött vissza. Egész életemben agglegényként végeztem…” – mondta, és jól megnézte Luke-ot.

“És az évek során valahogy elfogadtam, hogy bármennyire is akartam egy fiút, ez egyszerűen nem volt benne a pakliban. De most itt vagy te… El sem hiszem, hogy ez a valóság!”

Luke kicsit közelebb ült Patrickhoz, és a keze után nyúlt. “Remélem, még nem késő, apa. Nagyon szeretnék megismerni téged” – mondta. “Valójában a születésnapodra úgy jöttem rá, hogy egyszerűen rákerestem a neten. Nagyon szerettem volna neked ajándékozni valamit” – tette hozzá Luke, és egy kis borítékot vett elő a zsebéből.

“Van két jegyem a ma esti NBA meccsre! Van kedved velem megnézni?” – kérdezte Patricket.

Az öregember felragyogott. El sem tudta hinni, hogy végre élőben nézhet egy NBA-meccset. Ami még különlegesebbé tette a dolgot, hogy a fiával együtt nézheti meg, amiről mindig is álmodott.

“Ó, azt nagyon szeretném” – mondta Patrick, letörölve a könnyeit. “Köszönöm, fiam.”

Az a nap végül Patrick élete legszebb születésnapja lett. Ő és Luke folytatták Patrick aznapi terveit. Megreggeliztek a kedvenc kávézójában, elmentek a boltba, és főztek maguknak egy korai vacsorát.

Miután elfogyasztották a steaket és a krumplipürét, beültek Luke kocsijába, és elmentek a közeli arénába, ahol együtt nézték meg a kosárlabda-mérkőzést. Patrick nem tudta visszafogni az izgalmát, és minden adandó alkalommal előkapta eldobható fényképezőgépét, hogy megörökítse a különleges napot.

Néhány nap múlva Luke bemutatta Patricket a feleségének és kisgyermekeinek. Megígérték, hogy gondoskodnak Patrickről, ezért meghívták, hogy költözzön ki a házából, és éljen velük. Azóta Patrick sosem volt magányos, és végre megkapta a családot, amelyre mindig is vágyott.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Soha nem késő boldogan élni az életet. Patrick magányosan élt, miután évtizedekkel ezelőtt megtapasztalta a szívfájdalmat. Soha nem próbálta újra megtalálni a szerelmet, ehelyett inkább magába zárkózott. A 80. születésnapján azonban megkapta élete legszebb születésnapi ajándékát, amikor a fia megjelent a küszöbén.

Amit az életedbe szántak, az mindig megtalálja az utat hozzád. Patrick sosem tudta, hogy van egy fia, és élete nagy részét úgy élte le, hogy elfogadta a tényt, hogy soha nem lesz saját családja. A 80. születésnapján azonban megtudta, hogy valóban van egy fia. Végül a legtöbbet hozták ki az együtt töltött időből, és a lehető legteljesebb életet élték, hogy bepótolják az elvesztegetett időt.