9 jel, ami arra utal, hogy a kutyád rendkívüli módon kötődik hozzád

A legtöbbször elég nyilvánvaló, ha egy kutya kedvel téged. A nyalogatás, a farok csóválás egyértelmű jelek, de előfordulhat, hogy az állat egy kicsit visszafogottabban mutatja ki a szeretetét, ezért nem árt, ha alaposan megfigyeled a testbeszédét, viselkedését.

A kutyáknak általában véve fontos az emberi gondoskodás és társaság, ezért majdnem biztosra veheted, hogy kedvenced szeret téged. A következő jelek azonban minden kétséget kizáróan bebizonyítják ezt.

1. Megszaglász téged

A kutyák a szagok segítségével fedezik fel és értelmezik környezetüket (egymást is szaglálással üdvözlik). Ezért, ha a kutyád megszaglász téged, az egyértelműen azt jelzi, hogy örül neked. Mivel az illatod egyedi, kedvenced azonnal meggyőződhet róla, hogy valóban te vagy az, ráadásul ez a szag az örömközpontot is aktiválja az agyában.

Az Emory Egyetem kutatói MRI-vizsgálattal állapították meg, hogy a kutyák agyában rengeteg aktivitás megy végbe a jutalmazáshoz és az örömhöz kapcsolódó területen, amikor egy hozzájuk közel álló ember ismerős illatát érzik – írja a Purewow.com.

2. Az ajtóban üdvözöl

Ha kedvenced már az ajtóban üdvözöl téged, amikor hazaérsz, az nyilvánvaló jele lehet annak, hogy ragaszkodik hozzád. Természetesen lehet, hogy az örömében a séta vagy a vacsora lehetősége is szerepet játszik, de mindenesetre örül annak, hogy lát.

3. Melletted alszik

A kutyák még alvás közben is figyelnek arra, hogy megvédjék magukat a potenciális veszélytől. Ezért általában olyan testhelyzetben alszanak, ami lehetővé teszi ezt: az orrukkal kifelé alszanak, hogy idejében megérezzék a szokatlan szagokat, és, ha mondjuk egy falkáról beszélünk, az állatok egymás hátának dőlve alszanak, ezzel lényegében egy biztonságos kört alkotva. Szóval, ha a kedvenced úgy dönt, hogy melletted vagy az ágyad mellett alszik, azt jelenti, hogy megbízik benned, és lényegében falkatagnak tart téged.

4. Ajándékokkal kedveskedik neked

A macskákhoz hasonlóan a kutyák is szívesen adnak ajándékot a gazdájuknak. Míg azonban a cicák hajlamosak az elejtett zsákmányt felajánlani nekünk, a kutyák inkább a játékaikat osztják meg velünk. Természetesen ez egyben egy felhívás is, hogy figyeljünk rájuk, de ha belegondolsz, ez még mindig nagyon kedves gesztus, hiszen kedvenced éppen a te társaságodra vágyik, ami roppant hízelgő lehet.

5. Mindenhová követ

Ha a kutyád mindenhová követ téged, az annak a jele, hogy bízik benned, szeret téged, és biztonságban érzi magát melletted – mondják a szakértők. A kutyák szociábilis állatok, és általában élvezik azoknak az embereknek a társaságát, akik közel állnak hozzájuk, még akkor is, ha más kutyák társaságában kissé visszafogottabbak.

Ha kedvenced mindenhová követ téged a házban, és imád melletted szunyókálni, az mindenképpen a kötődés jele. Az is előfordulhat, hogy az állat szorongani kezd, ha nem vagy mellette, amire különböző jelek utalhatnak a viselkedésében.

6. Néha teljesen figyelmen kívül hagy

Ha egy kutya tökéletesen megbízik benned, nem érzi szükségét, hogy minden lépésedet figyelemmel kísérje. Ha mégis feszültnek tűnik a közeledben, vagy gyanakodva figyelemmel követi a mozdulataidat, az arra utalhat, hogy nem teljesen nyugodt melletted. Ha igazán kötődik hozzád, nem tart attól, hogy lesből rátámadsz, vagy esetleg otthagyod, és néha egyszerűen figyelmen kívül hagy, vagy nyugodtan alszik melletted.

7. Szemkontaktust teremt veled

A macskákhoz hasonlóan a kutyák is akkor létesítenek közvetlen és hosszan tartó szemkontaktust veled, ha biztonságban érzik magukat melletted. A legtöbb kutya szemkontaktust teremt a gazdájával, hogy értelmezni tudja, mi játszódhat le éppen annak fejében, de egyes kutatások szerint a kölyökkutyák és a játékosabb természetű kutyák különösen hajlamosak rá, hogy a hosszan tartó szemkontaktust a szokásukká tegyék.

Más tanulmányok felfedték, hogy a kutyák (különösen a nőstények) átveszik és tükrözik az emberi érzelmeket, és ez a kötelék idővel elmélyül. A kutyák agya oxitocint, az empátiáért, bizalomért és szeretetért felelős hormont szabadít fel, miközben szemkontaktust létesítenek a hozzájuk közel álló emberekkel.

8. Azonnal figyelmesek lesznek, ha meghallják a nevedet

Azt tudjuk, hogy a kutyák hallgatnak a saját nevükre, de mi a helyzet a gazdájuk nevével? Ha azt látod, hogy kedvenced hegyezni kezdi a fülét, esetleg felkapja a fejét, ha meghallja a nevedet, az azt jelenti, hogy olyan mélyen kötődik hozzád, hogy már a puszta említésed is örömmel tölti el.

9. Megpróbál terelgetni téged

A corgik, illetve a juhászkutyafélék nagyszerű terelők. Ez azt jelenti, hogy ösztönösen szervezett csoportokba tömörítsék a gondjaikra bízott egyedeket. Bár ez kissé viccesen hangozhat, ez valójában a ragaszkodás jele. A terelő fajták törődnek védenceikkel, és nem akarják, hogy bármi bajuk essen, vagy eltévedjenek. Szóval ez azt jelenti, hogy a kutyád odafigyel rád (vagy akár a gyerekeidre), és meg akar védeni.