Mik azok a fehér csíkok az égen? Sokan bajt feltételeznek, egy pilóta tiszta vizet önt a pohárba

Napok óta repülőgép-csíkok szelik át az eget, egyes feltételezések szerint biztosan az ukrán-orosz háború hozadéka, míg mások arra gyanakszanak, hogy vegyszerekkel permeteznek, amelyek minden bizonnyal meg fognak betegíteni.

Az igazság azonban ennél sokkal egyszerűbb: a fehér csíkok a páralecsapódás következtében alakulnak ki, amikor a repülőgép forró, párás kipufogógáza eléri a hidegebb felső légköri hőmérsékletet. Ez a folyamat nagyon hasonlít ahhoz, amikor a forró lehelet meglátszik egy hidegebb őszi napon.

A sugárhajtómű kipufogógáza szén-dioxidot, ként és nitrogén-oxidokat, el nem égett üzemanyagot, kormot és fémrészecskéket, valamint vízgőzt tartalmaz. A korom kondenzációs helyeket biztosít a vízgőz számára, akárcsak a levegőben lévő részecskék.

A repülőgép magasságától, valamint a légkör hőmérsékletétől és páratartalmától függően az égen lévő fehér csíkok vastagsága, kiterjedése és időtartama eltérő lehet.

A vékony páralecsapódás, amely nem marad meg sokáig a kék égen, alacsony páratartalmú levegőt jelez nagy magasságban, ami a jó idő jele, míg a vastag, hosszú vonal azt mutatja, hogy nagy magasságban nedves levegő van, és ez egy korai jele lehet vihar kialakulásának.

Mik azok a fehér csíkok az égen? Sokan bajt feltételeznek, egy pilóta tiszta vizet önt a pohárba

Az, hogy a fehér vonalak épp mikor láthatók a földről, a légkör hőmérsékletétől, valamint az úgynevezett “gőznyomástól” függ – mondja Patrick Smith pilóta, a Cockpit Confidential szerzője.

Ha a levegő száraz, a páralecsapódás nyomai másodpercek vagy percek alatt elpárologhatnak, míg a nedvesebb légkör akár órákig is megtartja a kondenzcsíkokat az égen.

“A kondenzációs pályák hajlamosak arra, hogy úgynevezett pehelyfelhőket (cirrus) hozzanak létre, ami befolyásolhatja a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget” – mondja Smith.

Összefoglalva, a fehér csíkok nem kapcsolódnak a háborúhoz, ugyanakkor nem jelentik olyan anyagok kibocsájtását, amelyek megbetegítenének minket.

Valójában, amikor fehér csíkokat látunk a repülőgépekből, azok valójában csak a vízgőz kondenzációjának termékei. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a repülőgépek által kibocsájtott szennyező anyagok komoly problémát jelentenek.

A szakértők szerint mindenütt jelentős mértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.