Ezek a jelek arra utalnak, hogy egy seb tátong a lelkedben, és nem enged továbblépni

A belső sebek mélyreható befolyással lehetnek a személyes fejlődésünkre, és hatással lehetnek arra is, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz és másokhoz.

Néhányan közülünk tudatában lehetnek ennek a lelki sebnek, de legtöbbször anélkül is vérzik, hogy ezt sejtenénk. Ha nem kezeljük, ha figyelmen kívül hagyjuk, ezek a lelki sebek a döntéseinkre és a cselekedeteinkre is rányomják a bélyegüket, egy mókuskerékbe kényszerítenek, egy olyan érzés fogságába, amelyben körbe-körbe jársz.

Mindannyiunknak megvannak a saját démonjaink, és a legnehezebb azonosítani azokat, amelyek a korai gyermekkorunkból származnak, mint például az elhagyatottságtól való félelem, ami felnőttkorban függőségekben és egyfajta energetikai és érzelmi „vámpírizmusban” nyilvánul meg. És ez csak egy példa.

Íme a legerősebb jelei annak, hogy egy múltbéli belső seb hátráltat téged az életben.

1. Mérgező kapcsolati minták ismétlődése

Ha egy lelki sebet figyelmen kívül hagyunk, ennek hatására ugyanazt az érzelmi mintát keressük, ami a belső ürességünket hivatott betölteni, gondoljuk, de valójában nem hozza létre azt a kapcsolatot, csapatként, a párunkkal.

Ehelyett inkább azt várjuk, hogy adják meg nekünk azt, ami nekünk nincs. Alapvetően az ő vállára helyezzük a boldogságunk felelősségét, és ez egy nagy csapda – senki sem felelős a boldogságunkért, csak mi magunk.

2. Fájdalmas helyzetek vagy érzelmek elkerülése

Ha úgy érzed, vannak helyzetek, amiktől valósággal menekülsz, amelyek intenzív érzelmeket váltanak ki belőled, míg másokat szemrebbenés nélkül elviselsz, akkor ezek minden bizonnyal valamilyen belső sérüléssel függenek össze.

Ha ideges leszel egy vizsgán, nem mersz bemenni egy fontos ember irodájába, vagy egyáltalán nem szereted a tömeget, esetleg félsz az elutasítástól, a kritikától, a negatív reakcióktól, érdemes felkutatnod magadban a sebet, hogy meggyógyulhasson.

3. Súlyos önkritika

A túlzott önkritika vagy akár az önszabotázs és az önbüntetés mindenképp olyan intő jel, ami egy tátongó belső sebre utal. Ezek a megnyilvánulások gyakran a mások általi elutasítástól való félelemhez kapcsolódnak.

Ez a viselkedés alábecsüléshez vezet, és olyan mechanizmusokat indít be, amelyekkel blokkolod magad, nem engeded magadat fejlődni. Mivel senki sem tökéletes, nyilvánvalóan mindannyian követünk el hibákat. És te is fogsz hibázni. A lényeg az, hogyan közelíted meg a helyzetet, és mit teszel ezután.

4. Párkapcsolati bizalmi problémák vagy intimitási problémák

Ha nem sikerül stabil, tartós, egészséges romantikus kapcsolatokat kialakítani, annak hátterében egy figyelmen kívül hagyott belső seb állhat. Hasonlóképpen, ha nem találsz elégedettséget és beteljesülést az életedben, szintén ezek a lelki sebek akadályozhatnak meg abban, hogy valódi önmagad lehess.

5. Túl sokat élsz a múltban, elmerülsz annak fájdalmaiban

Ha úgy érzed, hogy a múltból folyamatosan negatív helyzetek és emlékek jutnak eszedbe, olyan fájdalmak, amelyeket még mindig hevesen érzel, és nem engednek szabadon még évek múltán sem, érdemes különös figyelmet fordítanod ezekre a múltbeli eseményekre, amelyek még mindig vérző sebekként tátonganak a lelkedben.

Ha kell, fordulj szakemberhez, és lépj túl a fájdalmon. Ellenkező esetben megrekedsz életednek abban a szakaszában, és nem tudsz tovább fejlődni, nem tudsz előre haladni.