A legjobb szénhidrátok zsírégetéshez

A keményítőtartalmú szénhidrátok az étkezésünk részét is képezhetik, hiszen segíthetnek a súlycsökkentésben és a zsírégetésben. Csak azt kell megtanulnunk, hogy személy szerint nekünk milyen adagra van szükségünk és a nap mely szakaszában fogyasszunk ilyen szénhidrátokat.

Sok szempontot figyelembe kell vennünk, amikor zsírégetésről és súlycsökkentésről van szó. A szénhidrátajánlásokat is egyénre kell szabni. Az, hogy egyes személyek milyen szénhidrátot fogyaszthatnak, függ például a genetikától, a napi aktivitási szinttől és az anyagcsere gyorsaságától is. A feldolgozott és egyszerű szénhidrátok szóba sem jöhetnek, hiszen nemcsak nagyon egészségtelenek, de még hízni is fogunk azoktól. Az is kulcsfontosságú, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk és a napnak mely szakaszában.

A következőkben felsorolt szénhidrátok segítenek egyensúlyba hozni a vércukorszintet, növelik a jóllakottságot, illetve segíthetnek a testsúlycsökkentési törekvéseinkben.

A chiamagot szupertápláléknak is tekinthetjük. Mivel sok rostot tartalmaz, így könnyen eltelít, és a vércukorszintet is szabályozza. Tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zsírsavakkal. Támogatja az energiát, az emésztést, és természetes étvágycsökkentőként is működik.

A zab gluténmentes, és sok rostot tartalmaz. Mivel alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, de közben könnyen eltelít, és még energiát is szolgáltat a testünk számára.

Az édesburgonya sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst, például béta-karotint, C-vitamint és káliumot tartalmaz. Egészségesebb, mint a hagyományos burgonya, mivel alacsony a glikémiás indexe. Sok rostban és A-vitaminban is bővelkedik. Ezek a tápanyagok megtámogatják a vércukorszintet, csökkentik az oxidatív károsodás és a rákos betegségek kockázatait.

Egy csésze fekete bab biztosítja a napi rostszükséglet egyharmadát. Nem mellesleg olyan tápanyagokkal van tele, mint a magnézium, a fehérje és az öregedés elleni antioxidánsok. Ezek a tápanyagok csökkentik a szervezetben a gyulladást, így védelmet jelenthetnek a rákos betegségekkel és a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, sőt még az emésztést is javítják. Magas rosttartalma miatt a bab nagyszerű energiaforrás is a szervezet számára.

A quinoa egy népszerű gabonává vált az utóbbi években. Magas a fehérjetartalma és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Gluténmentes, és nagyszerű rostforrásnak számít. Szupertápláléknak is tekinthetjük magas antioxidáns-tartalma és tápanyagprofilja miatt, illetve amiatt is, hogy magas a magnéziumszintje.

A sütőtök gazdag forrása az A-vitaminnak, de megtalálható még benne a C-vitamin, a rost, a kálium és a mangán is. Ezek a tápanyagok segíthetnek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben, és megvédhetik a sejteket az oxidatív károsodásokkal szemben. Ezek az alapvető tápanyagok erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, és szabályozzák a vércukorszintet.