40 évesen tudta meg, hogy örökbe fogadták – a következő felfedezése „a legjobb dolog volt a világon”

A most 70 éves Bernard McGrath egyike lehet annak a több száz írországi embernek, akiknek a születési bizonyítványát egyenesen az örökbefogadó szüleik nevére állították ki, ezért fel sem merült benne a kérdés, hogy nem ők lennének a valódi felmenői. Egy pletyka nyomán derült fény az igazságra, csakhogy a férfi ekkor már túl volt a 40-en, és hinni sem akart a fülének.

Bernard teljesen összetört, amikor megtudta, hogy örökbe fogadták. Nyugdíjas távközlési dolgozóként hallotta a szóbeszédet, amire végül rákérdezett az édesanyjánál, Margaretnél, aki megerősítette, hogy igaz. A férfi sírva fakadt.

„A világom összeomlott. Hirtelen megváltozott az egész életem. Azt gondoltam, most ki vagyok én? Ez voltam, de most valaki teljesen más vagyok. Ez lesújtó” – nyilatkozta McGrath az ITV Rég elveszített családok (Long Lost Family) című műsorában.

40 évesen tudta meg, hogy örökbe fogadták - a következő felfedezése „a legjobb dolog volt a világon”
Bernard apai testvéreivel, Harry Bowdennel (balra), Mandy Bowdennel és John Bowdennel (jobbra).

Bernard meg szerette volna találni az igazi szüleit, ezért az Ír Örökbefogadási Hatóságtól kért segítséget. Ők a St. Patrick’s Guildhez irányították, amely a Sisters of Charity, az örökbefogadását intéző apácarend által működtetett ügynökség. Ott megtudta a szülőanyja nevét, Teresa Scully, és ajánlatot is kapott arra, hogy átadnak neki egy levelet.

A férfi 1994-ben fogalmazta meg első levelét a biológiai anyjának. Akkoriban Teresa az Egyesült Államokban élt. Ezt írta válaszul a fiának: „nagyon sajnálom, hogy le kellett mondanom rólad, de nem volt más választásom… Minden nap gondolok rád”.

Bernard végül elment Philadelphiába, hogy felkeresse a szülőanyját. A találkozásukkor mindketten sírtak. A nőnek volt még két lánya, akiknek mesélt később a fivérük létezéséről, a férjének viszont nem szólt Bernardról.

40 évesen tudta meg, hogy örökbe fogadták - a következő felfedezése „a legjobb dolog volt a világon”
Bernard és szülőanyja, Teresa Scully0

Mielőtt 2017-ben elhunyt volna, Teresa elárulta a fiának a biológiai apja nevét, Patrick Bowden, és azt, hogy szerinte Angliában él. A férfi ekkor felkutatta az apját is, ám kiderült, Patrick 1972-ben meghalt, de volt még hat gyermeke.

Bernard nem volt rest, és megkereste a féltestvéreit. Azt állítja, ez a felfedezés volt a „legjobb dolog, ami valaha történt” az életében. Elsőként az apja legidősebb lányát, Mandyt kutatta fel, aki bár meglepődött, azonnal elismerte: „Ez a bátyám, nem kérdés. Annyira hasonlít az apámra. Még mindig ismerkedünk egymással. Biztos vagyok benne, hogy nagyon közel fogunk kerülni egymáshoz” – vallotta. A DNS-teszt is megerősítette a vér szerinti kapcsolatot.

Beszélgetni kezdtek, és Bernard mesélt a szülőanyjáról. Amikor Mandy meghallotta Teresa Scully nevét, beugrott neki, hogy ugyanarról a nőről van szó, aki az édesapjuk társastánc partnere volt.

Mandy nem hiszi, hogy az apja valaha is tudott volna Bernard létezéséről. A fiú azonban így is boldog, amiért megtalálta a valódi gyökereit.

„Szívesen találkoztam volna az apámmal, de rengeteget meséltek róla. Szeretem őket azért, ahogyan bánnak velem. Hosszú volt az út… de valószínűleg ez a legjobb dolog, ami valaha is történt az életemben” – fogalmazott McGrath, aki most már megbékélhet önmagával.