8 jel, ami arra utalhat, hogy valami baj lehet a szíveddel – a kimerültségtől a fokozott izzadásig!

Sokan éveken át nem is sejtik, hogy valami baj lehet a szívükkel, mivel egyes tünetek homályosak és nehezen azonosíthatók. Ennek pedig az lehet az eredménye, hogy a háttérben húzódó rendellenességek túl sokáig maradnak diagnosztizálatlanok, és bizonyos esetekben már csak túl későn derül fény azokra.

Az orvosok azonban számos korai figyelmeztető jelre hívják fel az emberek figyelmét, amiket nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni.

Míg egyes figyelmeztető jeleket könnyű észrevenni – mint például a súlyos mellkasi fájdalmat vagy eszméletvesztést – számos más, apró jel is utalhat szív-és érrendszeri rendellenességekre.

Ezek a tünetek önmagukban még nem jelentenek biztos szívproblémát, de minden esetben érdemes alapos kivizsgálást végezni, ha jelentkeznek. A fáradtságtól és a hányingertől az ájulásig, íme, néhány kevésbé nyilvánvaló tünet, amelyekkel mindenkinek tisztában kell lennie.

Szokatlan fáradtság

Dr. Adil Khan háziorvos szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni vagy lekicsinyelni a szokatlan fáradtságot. Hozzáteszi, hogy normális dolog kimerültnek érezni magunkat, ha az utóbbi időben nagyon elfoglaltak voltunk, vagy nem pihentünk eleget, de ha szokatlanul kimerültnek érezzük magunkat minden nyilvánvaló ok nélkül, nem árt orvoshoz fordulni.

Ennek oka lehet például vérszegénység, valamilyen vírus, de akár a mentális egészséggel is összefügghet. Ugyanakkor szívbetegség jele is lehet, ezért alaposabb vizsgálatra van szükség.

Furcsa kellemetlen érzés

Dr. Khan arra is figyelmeztet, hogy a test különböző részein jelentkező kellemetlen érzésekre is fokozottan figyelni kell, ilyenek például az állkapocs, a nyak, a hát vagy a gyomor területén jelentkező kellemetlenségek vagy fájdalmak, amelyek akár szívproblémával is összefügghetnek. Ha valami szokatlan tünetet észlelünk, és az nem múlik el, orvoshoz kell fordulni.

Szokatlan duzzanatok

A megmagyarázhatatlan duzzanat, az úgynevezett ödéma a lábakban, a bokában vagy a hasban szintén a szívelégtelenség jele lehet.

Hányás és fulladásos érzés

A hirtelen, ok nélküli hányás vagy a torokban jelentkező fulladásos érzés is figyelmeztető jel lehet. Bár természetesen a hányinger nem mindig jelent szívproblémát, ha ez a rosszullét más tünetekkel, például erős mellkasi fájdalommal társul, az már komoly baj lehet. Lehet, hogy egy egyszerű vírusos fertőzésről van szó, de ha gyakran tapasztalsz hányingert, rosszullétet, ne halogasd a kivizsgálást.

Ájulás

Az ájulás, eszméletvesztés komoly probléma jele lehet. Ebben az esetben a legjobb kardiológushoz fordulni. A tünetektől és kockázati tényezőktől függően az orvos különböző diagnosztikai vizsgálatokat, például EKG-t, terheléses vizsgálatokat, vérvizsgálatokat vagy speciálisabb kardiológiai vizsgálatokat írhat elő.

Légszomj

A légszomj olyan tünet, amit semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha pedig mindennapi tevékenységek során vagy nyugalmi állapotban jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Az enyhe mellkasi kellemetlen érzést mindig ki kell vizsgálni, de ezt sokan összetévesztik az emésztési zavarokkal vagy izomfájdalommal.

Fokozott izzadás

Ha minden különösebb ok, például megerőltető testmozgás nélkül kimelegedünk és fokozottan izzadunk, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha pedig ez mellkasi fájdalommal társul, különösen fontos orvoshoz fordulni.

Szívritmuszavarok

A szapora szívverés is olyan tünet, amivel orvoshoz kell fordulni. Az okosórák és fitneszkarkötők értékes adatokat szolgáltathatnak a pulzusszámról, és bizonyos mértékig észlelhetik a szabálytalanságokat. Segíthetnek nyomon követni a pulzusszám általános tendenciáit, különösen fizikai aktivitás vagy pihenés közben. De nem helyettesítik az orvosi szintű megfigyelést és kiértékelést.