Ezzel kell permetezni a cserepes növényeket, hogy megszabadulj a levéltetvektől és pókoktól

Ha te is tartasz cserepes növényeket a lakásban, előfordulhat, hogy egy adott ponton felfigyeltél már arra, hogy hervadozni kezdenek, és egyszerűen nem érzik jól magukat. Ennek ugyan számos oka lehet, de többek között két veszélyes kártevő is okozhatja a bajt: levéltetvek illetve pókok.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy minél előbb felfedezd a kártevőket, és gyorsan cselekedj. A kártevők jelenlétének egyik jelei a kilyukadt, megrágott levelek, de a levéltetvek egy ragacsos anyagot is hátrahagynak, az úgynevezett mézharmatot.

Mivel permetezd be a növényeket a kártevők ellen

Mindkét kártevő ellen használhatsz ecetes vagy dohányos vizet, de a neem fa (vagy ním fa) olaja is hatásos lehet.

Ha azonban a növényeket nem támadta meg kártevő, mégis fonnyadoznak, annak valószínűleg a vízhiány az oka. Próbálj meg több vizet önteni a cserépaljba, és helyezd a növényeket árnyékosabb, jól szellőző helyre a lakásban.

Ezenkívül távolítsd el az elszáradt leveleket, és lazítsd fel a föld felső rétegét, így a gyökerek jobban szellőznek.

Hogy érheted el, hogy a vágott virágok minél tovább frissek maradjanak

Ha a vázában tartott virágcsokor hervadozni kezd, valószínű, hogy a szárak végén kéreg képződött, ami megakadályozza, hogy a virágok vizet szívjanak fel és frissek maradjanak.

Mindössze annyit kell tenned, hogy levágsz körülbelül 2-2 és fél centit a szárak végéből átlós vonalban. Ugyanakkor cseréld ki a vizet a vázában, és a friss vízhez adj hozzá 3 teáskanál cukrot, így a virágok azonnal elkezdenek regenerálódni, mintha csak frissen szedted volna azokat.