A fokhagymapor kiváló fűszer, kiválóan helyettesítheti a friss fokhagymát

Ha már főztél fokhagymával, akkor tudod, hogy ez az egyik legerősebb íz, amit egy ételhez adhatsz, és a fokhagymapor is nagyjából ugyanaz. Számos fontos tápanyagot szállít, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel járnak.

fokhagymapor, immunerősítő, magas vérnyomás

Mi az a fokhagymapor?

A fokhagymapor a dehidratált fokhagyma őrölt formája, és számos előnnyel rendelkezik a friss fokhagymával szemben. Ezt a port meglehetősen egyszerű elkészíteni, és különféle ételekhez, például levesekhez, pörköltekhez, pizzákhoz, salátaöntetekhez és szószokhoz is adhatsz ízesítésként.

A fokhagyma dehidratálásakor exponenciálisan meghosszabbítja eltarthatóságát, így hónapokig vagy akár évekig is eltartható anélkül, hogy elveszítené hatását. Ezenkívül a fokhagyma számos, az egészség szempontjából legjobb előnyét is biztosítja. Ennek a fűszernek a rendszeres használata fellendítheti a főzést és az általános jólétét.

A fokhagymapor C-vitamint, B6-vitamint, vasat, kalciumot, fehérjét, magnéziumot, nátriumot és szénhidrátot tartalmaz élelmi rost és cukor formájában.

A fokhagymapor legfontosabb egészségügyi előnyei közé tartozik többek között az a képessége, hogy szabályozza a magas vérnyomást, egyensúlyban tartja a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, és segíti az emésztést.

●   A fokhagymapor rendszeres fogyasztása csökkentheti az LDL vagy rossz koleszterinszintjét, és növelheti a HDL vagy a jó koleszterinszintjét. Ezenkívül csökkenti a plakk felhalmozódását az artériákban és az erekben, és segít csökkenteni a vérnyomást, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

●   A fokhagymaporban található bioaktív vegyületek és antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt az egész szervezetben, enyhíteni a gyulladást és megakadályozni a sejtmutációt, amely gyakran rákhoz vezethet.

●   A fokhagymapor immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a benne lévő ásványi anyagokból és antioxidánsokból származnak. Rendszeres fogyasztása esetén megvéd a különféle bakteriális, gombás és vírusos fertőzésektől is.

●   A fokhagymaporban található szerves vegyületek, a vas és az élelmi rostok kiválóan alkalmasak a gyomor egészségének megőrzésére. Ha emésztési zavarban, székrekedésben vagy bármilyen gyomorbetegségben szenvedsz, segíthet a belek zökkenőmentes mozgásában, és enyhítheti a problémákat.

Hogyan készítsünk fokhagymaport?

A fokhagymapor készítése otthon nagyon egyszerű. A fokhagymapor egyetlen összetevője maga a fokhagyma, bár sokan sót adnak a keverékhez, amelyet akkor fokhagymasónak neveznek.

Hozzávalók

●   2-3 fej fokhagyma

●   só ízlés szerint

Elkészítés

A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük, majd tányérra tesszük.

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Addig hagyjuk a fokhagymagerezdeket pirulni, amíg teljesen meg nem száradnak.

Ha teljesen kiszáradt, őröljük meg őket egy kávédarálóban.

Szitáljuk át a keveréket, hogy csak a por maradjon. A port légmentesen záródó fűszeres üvegben tároljuk. Ha romlásnak indul a kertünkben termett fokhagyma, akkor ez az őrlési módszer kiválóan alkalmas arra, hogy ne kelljen kidobni.

Megjegyzések

Fokhagymasóhoz adjunk jódmentes sót és a szárított fokhagymagerezdekkel együtt tegyük a darálóba.

Mint minden fokhagymás terméknek, ennek a pornak is erős illata van, ami rossz lehelethez vezethet, bár segíthet megszüntetni a szájüregi fertőzéseket is! Mértékkel fogyasszuk a fokhagymaport, hiszen mint minden gyógynövénynek ennek is lehetnek mellékhatásai.