Vállfájással ébredsz reggelente? Ezt próbálja meg üzenni a tested!

A fájó vagy lüktető váll megnehezítheti az elalvást, vagy felébreszthet az éjszaka közepén. Különösen akkor, ha a probléma nem oldódik meg, ha egyszerűen csak megfordulunk.

Néha az éjszakai vállfájdalom egyszerűen csak abból adódik, hogy rossz pozícióban alszunk. Más esetekben az ok egy vállsérülés lehet, amit irritál, ha az oldalunkon alszunk, mivel ezzel fokozhatjuk a sérült ínra vagy ízületre nehezedő nyomást, ami fájdalomhoz és gyulladáshoz vezethet.

Az alábbiakban megtudhatod, mi minden okozhatja a kellemetlen fájdalmat – írja a Livestrong.com.

1. Rotátorköpeny izmainak sérülése

A rotátorköpeny a vállízületet körülvevő izmok és inak csoportja. A húzódások vagy szakadások gyakori problémát jelentenek az életkor előrehaladtával, és a fájdalom éjszaka fokozottan jelentkezhet.

A rotátorköpeny sérülések előfordulhatnak ugyanazon vállmozgások ismételt végzése miatt (mint például a baseball, tenisz vagy kosárlabda, vagy valamilyen munkavégzés, például ácsmunka vagy festés miatt), és 60 év felett gyakoribbak.

Általában tompa fájdalommal jár, de előfordulhat, hogy napközben is gyengének érzed a karodat, és nehezedre esnek bizonyos mozdulatok – például, ha a fejed fölé kell emelned a karodat, vagy akár a fésülködés is.

2. Váll bursitis

A váll bursitis, más néven nyáktömlő gyulladás, a vállban található nyáktömlő nevű kis folyadékkal teli zacskó gyulladását jelenti. Tünetei a rotátorköpeny sérüléshez hasonlóak. Az érintett vállon fekvéskor jelentkező fájdalom mellett a terület merevnek tűnhet, vagy fájhat, amikor mozgatni próbáljuk, különösen akkor, ha fej fölött végzett mozdulatokról van szó.

A váll bursitis bárkinél előfordulhat, de bizonyos sportolók, például softball vagy lacrosse játékosok hajlamosabbak lehetnek rá. A festők, építőmunkások és ácsok szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

3. Vállficam

A vállízület testünk szabadon álló gömbízülete, ez biztosítja széles mozgástartományát, de rendkívül sérülékeny is. Ficamról akkor beszélünk, amikor a felkarfej elhagyja a lapockán található ízületi vápát. Vállficam esetén legtöbbször látható is a kiugrott váll. Ez erős fájdalmat okozhat, többek között fekvés közben is, valamint duzzanatot vagy zúzódást. Előfordulhat, hogy nem tudjuk mozgatni az érintett területet, egyesek pedig a karjukon végigsugárzó fájdalmat vagy zsibbadást is éreznek.

A vállficamot gyakran hirtelen ütés okozza. A súlyos esések vagy az olyan kontaktsportok, mint a jégkorong gyakori kiváltó okok.

4. Az acromioclavicularis (AC) ízület ficama

Az acromioclavicularis (AC) ízület a váll egyik legnagyobb mozgásterjedelemmel rendelkező ízülete. Súlyos, közvetlen esések és kontaktsportokból származó sérülések okozhatnak olyan sérüléseket, amikor a kulcscsont és a lapocka közötti ínszalagok elszakadnak.

Ez a fajta sérülés erős fájdalommal járhat, ami tovább fokozódhat, ha az érintett területre nehezedünk. A fájdalmas terület körül egy dudor is kialakulhat.

5. Impingement szindróma

Az impingement szindróma ütközési szindróma, úszóváll vagy dobóváll néven is ismert. A betegséget a rotátorköpeny inainak ütközései okozzák, ahogyan áthaladnak a vállízületen. A szindróma gyakran a rotátorköpeny szalagjainak részleges szakadását követően alakul ki, vagy fokozatosan jön létre az állandó erőltetés, túlterhelés hatására.

A tünetek hasonlóak lehetnek a rotátorköpeny szakadáshoz: Fájdalom a váll elülső részén, amely rosszabbodik a kar felemelésével, valamint gyengeség vagy merevség.

A súlyosabb sérülések megnehezíthetik a mindennapi tevékenységek végzését.

6. Befagyott váll szindróma

A befagyott váll, latinul adheasiv capsulitis, a vállízületben jelentkező betegség. Akkor fordulhat elő, amikor a vállízületet körülvevő kötőszöveti kapszula megvastagszik és megfeszül, korlátozva a vállízület mozgását. Ez a váll merevségét és fájdalmát okozhatja, amely éjszaka súlyosbodik.

A szakértők nem értik tökéletesen, miért alakul ki a befagyott váll szindróma, de gyakoribb a 40 év feletti felnőtteknél, a rotátorköpeny sérülésen vagy vállműtéten átesett embereknél, valamint azoknál, akik bizonyos betegségekben, például cukorbetegségben, szívbetegségben, Parkinson-kórban vagy pajzsmirigy túl- vagy alulműködésben szenvednek.

7. Vállízületi arthrosis vagyis porckopás

Az ízületi porckopás (más néven: artrózis) az ízületekben leggyakrabban kialakuló mozgásszervi betegség. Azt jelenti, hogy az ízületek felszínét borító porcok vékonyodni, kopni kezdenek. A porckopás a test bármelyik ízületét érintheti, beleértve a vállat is. Fájdalmat és merevséget okozhat, amely idővel hajlamos súlyosbodni, és éjszaka, fekvés közben jobban érezhető. Előfordulhat, hogy csak az egyik váll érintett. Idősebbeknél gyakrabban előfordul, de fiatalabbakat is érinthet.

8. Reumás ízületi gyulladás

A reumás ízületi gyulladás a szervezet egészét megtámadó ízületi betegség. Ez egy krónikus autoimmun állapot, amelyben az immunrendszer tévesen megtámadja az egészséges ízületi szöveteket. Ez ízületi fájdalmat, merevséget és duzzanatot okozhat például a vállakban is.

Az idősebb felnőttek, különösen a nők hajlamosabbak a reumás ízületi gyulladás kialakulására. A genetika, a dohányzás és az elhízás szintén kockázati tényezőknek számítanak.

A sérülés okozta éjszakai vállfájdalom enyhül, ahogy az érintett terület gyógyulni kezd. De addig is sokat segíthet, ha megváltoztatjuk az alvási pozíciónkat. Ugyanakkor a nyújtógyakorlatok is hasznosak lehetnek, de ha valamilyen vállsérüléstől szenvedünk, nem árt előbb orvos tanácsát kérni az ajánlott testmozgással kapcsolatban. Forrás