A bolti eladó lopáson kapta a gyereket és elengredte, de hetekkel később a fiú megmentette az életét

Egy fiatal fiút bolti lopáson kaptak, de a tulajdonos jóindulatának köszönhetően elkerülte a börtönt.
A fiú azzal hálálta meg, hogy megmentette az életét.

Hideg éjszaka volt. James egy sötét sikátoron keresztül haladt, amely a főtérre vezetett. Vézna, tizenkét éves fiú volt, és azon az éjszakán küldetése volt.

Az anyja, Elaine beteg volt, és elfogytak a gyógyszerek és az élelem is. Az utolsó kenyeret, amijük volt, arra tartogatta, hogy hazatérése után megossza az anyjával.

Úgy ismerte a várost, mint a tenyerét, így tudta, hogy abban a pillanatban elmenekülhet, amint kijut a boltból. Ez volt a terve – gyors lopás és futás. De a sorsnak más tervei voltak.

Amint belépett a kisboltba, megpillantotta az antibiotikumokat, amelyekre szüksége lesz. Lazán odasétált a polchoz, ahol voltak, és kiválasztotta azt, amelyikről úgy gondolta, hogy a legjobban beválik.

Meglátott valamit, amiről tudta, hogy jól lakatnának, de tudta, hogy lebukna, ha túl sokat venne belőlük. Ravaszul a zsebébe csúsztatta a tablettás üveget, és elindult kifelé.

A szíve gyorsabban vert, ahogy az ajtóhoz közeledett. Ebben a pillanatban bármit megadott volna azért, hogy gyorsabban haladjon, de tudta, hogy a lehető legkevésbé feltűnően kell viselkednie.

Éppen amikor kinyitotta volna az ajtót, és futásnak eredt volna, hátulról megragadta az üzlet tulajdonosa, egy erős karú nő. Azóta figyelte őt, mióta belépett, és elég szerencsés volt ahhoz, hogy lássa, amint a zsebébe csúsztatja a gyógyszert.

Ahelyett, hogy lármát csapott volna, a bolt egyik sarkába húzta. “Aú!” – kiáltotta.

“Fáj, ugye?” – kérdezte, miközben kitapogatta, és megtalálta a gyógyszereket.

“Na most, mit keres itt egy fiatal fiú, aki ezeket lopja? Ki vette rá erre?”

“A beteg anyukám!” – mondta a fiú könnyes szemmel.

Amikor ezt meghallotta, a nő, név szerint Bertha, megszánta a fiút, és úgy döntött, hogy elengedi. Mikor elment, plusz ételt – kenyeret és vajat – adott neki, mert alultápláltnak tűnt.

“Köszönöm, asszonyom” – mondta a fiú, és sietve távozott, mielőtt a nő meggondolta volna magát.

Nem hitt a szerencséjének. Visszanézett a boltra, és megfogadta, hogy valamilyen módon visszafizeti az adósságát. Hazatért a gyógyszerrel, és az anyja felépült. Évek teltek el, de a boltos soha többé nem látta a fiút.

Bertha élete nagy részében a boltot vezette, és a fia is segített neki, de idős korában szívrohamot kapott, ami miatt kórházba került. A fia megkapta a kezeléséről szóló számlát, és megdöbbentette az összeg.

Nem volt pénze rá, mert ő maga csak tinédzser volt, és az anyjától függött. Rájött, hogy milyen súlyos az állapota, ezért felkereste a kezelőorvost, hogy elmondja neki a szorult helyzetét.

“Á, látom, megkapta a számlát” – mondta az orvos, amikor meglátta a fiút. “Feltétlenül térjen vissza holnap a pénzzel, hogy elkezdhessünk dolgozni édesanyád állapotán.”

“Doktor úr – kezdte a fiú -, anyám több mint harminc éve boltos, és szerény asszony, aki olyan sokat fektetett a taníttatásomba és a fenntartásomba, hogy alig van pénze arra, hogy saját magáról gondoskodjon.”

“Nem engedhetjük meg magunknak ezt, uram, és alázatosan szeretnék egy kis időt kérni, hogy eladásra kínálhassam a boltot, és pénzhez jussak, hogy fedezni tudjam a kiadásait.”

Az orvos végig hallgatta a történetét, és miután a fiú távozott, elkérte a nő beteglapját. Másnap Bertha fia éppen el akart menni a kórházból, hogy találkozzon egy ingatlanügynökkel, mikor ismét megkapta a számlát.

A számla egy nyugtával együtt érkezett. Kiegyenlítették, és alatta az állt, hogy évekkel ezelőtt kenyérrel, cukorral és vajjal fizették ki.

Kiderült, hogy az orvos, aki az édesanyját kezelte és a számlát kiegyenlítette, ugyanaz a fiú volt, akinek Bertha évekkel ezelőtt segített. Jótékonysága bezárta a kört…

Mit tanultunk ebből a történetből?

  • A jót mindig megjutalmazzák. Az a szívesség, amit Bertha tett Jamesnek, teljes kört tett, amikor a fiú úgy döntött, hogy rendezi a kórházi számláit, hálából azért, amit fiatalabb korában tett érte. Ha Bertha gonosz lett volna, később megbánta volna.
  • Egy jó fordulat megérdemel egy másikat. Ha valaki szívességet tesz neked, mindig jó ötlet, ha viszonozod az ilyen embernek azzal, hogy cserébe jót teszel neki. James megfogadta, hogy visszafizeti az adósságát Bertha felé, és végül meg tudta menteni az életét.

Oszd meg ezt a történetet családoddal és barátaiddal. Lehet, hogy feldobja a napjukat és inspirálja őket.

Ezt a cikket a mindennapi életéből vett történetek ihlették, és egy profi író írta. A nevekkel és/vagy helyszínekkel való bármilyen hasonlóság pusztán a véletlen műve. Minden kép csak és kizárólag illusztrációs célokat szolgál.