A buddhista szerzetes szerint ez az 5 reggeli rutin segít abban, hogy jobb legyen a napod!

Ebben a felgyorsult, kaotikus világban egy jó napkezdés csodákat tehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen energiákkal, hangulattal és lendülettel indítjuk a napot. Ha tudatosan indítjuk a napunkat, rá fogunk jönni, hogy a belső béke a legnagyobb kincs, és a forrása a tőlünk ered.

Nick Keomahavong, egy théraváda buddhista szerzetes elmondta, hogy a nyugalmat az elmében kell keresni, és, akkor egész nap történjen bármi is, nem billenthet ki túlságosan.

Nick Keomahavong 2018 óta thaiföldi théraváda buddhista szerzetes, előtte pedig gyakorló pszichoterapeuta volt, most megosztja a buddhista szerzetesek reggeli rutinját a kolostorban, és elmagyarázza, hogyan tehetjük jobbá a mindennapjainkat.

1. Vesd meg az ágyat

Keomahavong azt mondja, hogy az, hogy megveted reggel az ágyat vagy sem, sokat elárul rólad, és határozottan befolyásolja az életedet. “Ne csak azért vesd meg az ágyadat, hogy le legyen terítve, hanem használd edzésnek. A kolostorban lévő szerzeteseknek csak három tárgyuk van: egy kék szőnyeg, a köntös, amivel egyben takaróznak is, és az ágynemű. Amikor felébredünk, csak ez a három tárgy van. A reggeli rituálét az elmém tisztítására használom, mindent megszervezek, maximálisan odafigyelek minden mozdulatomra”.

“Nagyon jelentéktelennek tűnhet, de a kis dolgok teszik lehetővé, hogy megtörténjenek a nagy dolgok. A reggel akkor indul jól, ha tisztán tartod a teredet” – mondta.

2. Kántálás és meditáció

A buddhista szerzetesek mindennap kántálnak és meditálnak. Segít teljes mértékben kihasználni azt a teret, ahol az elménk még nem érintkezett a külvilággal. Nyugodtabb és csendesebb leszel tőle.

“Lassan, amikor elkezdesz kántálni, majd rájössz a ritmusra, az még jobban lelassítja az elmédet. A kántálás után jön a meditáció, ami nagyon fontos, hiszen ilyenkor távolodunk el minden nehézségtől, negatív érzelemtől, gondolattól, nem engedjük, hogy leülepedjenek” – mondta a szerzetes.

“A meditáció tiszta energia. Amikor elkezded, lehet, hogy fáradt vagy, mert korán van, de mire végzel, olyan leszel, mint, amikor az autót feltöltik üzemanyaggal. A meditáció után tele leszel energiával. A csend a siker kulcsa, és erre nincs is jobb módszer, mint a meditálás. Lassíts, legyél annyira tiszta, amennyire csak lehetséges” – mondta.

3. Tégy valami jót

Keomahavong elmondta, hogy a szerzeteseknek nem számít, hogy meleg, esős, felhős vagy nedves időjárás van épp, mindennap kimennek, hogy segítsenek az embereken.

“Tudom, hogy nyugati szemszögből ez furcsa, de azáltal, hogy kimegyünk az emberek közé, lehetőséget adunk nekik is a fejlődésre. Ők ételt, és különböző adományokat adnak nekik. A szerzeteseknek való adományozással valójában felszabadítják magukat a kapzsiságtól, és ez az egyik módja annak, hogy megtisztítsák elméjüket” – mondta.

4. Végezz valami házimunkát

A kolostorban a napi házimunkát “Rabbun”-nak hívják. Kétféle házimunka létezik: egyéni és csoportos.

“Kitakarítjuk a szobáinkat, a lakóterületeket a szobánk mellett, megterítünk az étkezéshez, de más olyan dolgot is elvégzünk, amelyet meg tudunk tenni saját magunkért. A második típusú házimunka, amit csinálunk, a csoportos munka, általában délután van. A reggeli házimunka segít a jelenben maradni, hiszen ilyenkor “csak az aktuális feladatokra figyelünk, segít az éberség gyakorlásában” – mondta.

5. Ne vacsorázz

A reggelre már kezd el a készülést este, vagyis ne vacsorázz. Ne terheld a szervezeted.

“Ne vacsorázz, sok ember számára a legnagyobb étkezés a vacsora, pedig ilyenkor már a minőségi pihenésre kellene fektetni a hangsúlyt. Amikor a szervezetnek pihennie és feltöltődnie kellene, az energiát az elfogyasztott étel megemésztésére fordítja. A reggeli rutin célja az, hogy kihasználjuk az időt arra, hogy az elmét lecsendesítsük” – mondta Keomahavong.