A demenciában szenvedő férfi újra beleszeretett a feleségébe, és 12 év házasság után másodszor is feleségül vette

A 71 éves Bill Duncan és a 69 éves Anne több mint 20 éve vannak együtt és 2007 óta házasok. A férfi azonban demenciában szenved, ami miatt sajnos élete legemlékezetesebb pillanatait is elfelejti, így arra sem emlékezett, hogy egyszer már összeházasodott szerelmével.

Bill azt hitte, hogy Anne az új barátnője, és elfelejtette, hogy már házasok, sőt egy lányuk is született. Ezért újra megkérte felesége kezét, és 2019-ben másodszor is összeházasodtak otthonuk kertjében a skóciai Aberdeenben.

„Augusztus elején részt vettünk egy családtag esküvőjén, és úgy tűnik, ez nagy hatással volt Billre, mert nem sokkal később hozzám fordult, és azt mondta, hogy örökké velem akar lenni” – mesélte Anne még 2019-ben az Independent-nek.

„Megkérdezte, mikor állunk oltár elé, és, bár azt hittem, elfelejti, hogy ezt kérdezte tőlem, másnap újra szóba hozta a dolgot.”

Úgy tűnt, a kérdés valóban nagy jelentőséggel bírt Bill számára, és miután megkérte Anne kezét, sokkal ragaszkodóbb lett, és gyakrabban mutatta ki a szeretetét iránta.

„Amióta igent mondtam, Bill nagyon ragaszkodó, elborít csókokkal és ölelésekkel. Amióta diagnosztizálták, egyre ritkábban nyilvánította ki a szerelmét, így ez a sok szeretet, ami felém sugárzott belőle, igazán csodálatos volt” – mondta Anne.

A demenciában szenvedő férfi újra beleszeretett a feleségébe, és 12 év házasság után másodszor is feleségül vette
Fotó: YouTube

A szertartást a pár otthonának kertjében tartották, amit a családtagok és barátaik segítettek feldíszíteni az alkalomra. Anne egyszerű fehér ruhát viselt és még egy gyönyörű esküvői tortájuk is volt.

„Annyira boldog vagyok, hogy ennyi év demenciával való küzdelem után is ennyire szeret engem. Bill csodálatos ember, aki korábban a szórakoztatóiparban dolgozott, és mindig örömet szerzett másoknak, és az én életembe mindig is örömet fog hozni” – mondta Anne.

A pár 2001-ben ismerkedett meg, amikor Bill még előadóművész és bűvész volt, majd 2007-ben összeházasodtak, és született egy lányuk, Andrea.

Anne 3 évvel később észrevette, hogy a férfi nehezen emlékszik dolgokra. Orvoshoz fordultak, és megkapták a szívszorító diagnózist. Mindketten nehezen fogadták a hírt, de Anne azóta is kitartóan gondját viseli férjének.

„Nehéz lehet alkalmazkodni a demenciához, mind annak, aki a betegségben szenved, mind a partnerének, de mindig keressük a módját, hogy továbbra is jól érezzük magunkat együtt. Tavaly részt vettünk egy barátunk partiján, és ahogy Bill és én a táncparkettre léptünk, mintha minden gondunk elszállt volna. A közös tánc segített, hogy néhány pillanatra megfeledkezzünk a demenciáról, és olyan volt, mintha újra a régi férjem lett volna a karjaimban. Csodálatos volt” – mesélte a nő.

Ez az élmény ötletet adott nekik, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol ők és a hozzájuk hasonló párok jól érezhetik magukat.

„Tudtuk, hogy segíthetünk másoknak, akik hasonló helyzetben vannak, és lehetőséget adhatunk nekik, hogy megfeledkezzenek az aggodalmaikról, ezért létrehoztunk egy demencia-barát diszkót, ami komoly sikert aratott” – mondta Anne. Forrás