A gyerekek távolságtartóak voltak a lányával, hatalmas vidámparkot épített az édesapa, hogy boldogabbá tegye

A gyerekek távolságtartóak voltak a lányával, hatalmas vidámparkot épített az édesapa, hogy boldogabbá tegye

Az édesapa egy családi nyaraláson azt látta, hogy a többi gyerek tartózkodó a lányával, és ettől majd megszakadt a szíve. A férfi ezután 35 millió dollárt költött arra, hogy felépítsen egy saját vidámparkot a lányának, ahol jól érezheti magát.

Gordon Hartman a családjával nyaralt, amikor azt tapasztalta, hogy a többi gyerek elhúzódik, amikor 12 éves lánya, Morgan, bemegy a medencébe. A kislány nem értette, miért nem akarnak vele beszélgetni és játszani a gyerekek. Hartman azonban tudta, mi ennek az oka, és átérezte lánya fájdalmát.

Morgan autista, és 12 éves korában az agya úgy működött, mint egy 5 évesé. Hartman szerint a többi gyerek azért húzódott el előle, mert nem tudták, hogy kommunikáljanak vele.

Fotó: Morgan’s Wonderland/Facebook

Hartman nagyszerű apa volt, és mivel megértette a fogyatékkal élő emberek problémáit, megpróbált segíteni nekik. Ennek érdekében 2005-ben eladta építkezési vállalkozását, és a kapott pénzből megalapította a “Gordon Hartman Családi Alapítványt” a fogyatékkal élő emberek megsegítésére.

Az édesapa a medencénél történt incidens után elkezdett olyan nyilvános tereket, strandokat, vidámparkokat keresni, amelyeket speciális igényű gyerekek számára alakítottak ki, de rá kellett jönnie, hogy nem léteznek ilyen helyek.

Ha Hartman azt akarta, hogy a lánya kedvére úszhasson egy medencében, vagy játszhasson, anélkül, hogy elbizonytalanodna más gyerekek jelenlétében, akkor neki magának kellett kialakítani azt a helyet, ahol ezt megteheti.

Fotó: Morgan’s Wonderland/Facebook

„Olyan vidámparkot szerettünk volna, ahol mindenki mindenben részt vehet, ahol speciális igényű gyerekek és más gyerekek egyaránt játszhatnak” – magyarázta Hartman.

Orvosokkal, mérnökökkel, terapeutákkal konzultált, hogy a lehető legjobban tudja megvalósítani a terveit. Emellett fogyatékos gyerekek szüleivel is elbeszélgetett, hogy tudja, mit várnak a vidámparktól.

A parkot végül egy használaton kívüli területen építették meg a texasi San Antonióban. Az építkezés 2007-ben kezdődött és 2010-re fejeződött be. „Azt akarjuk, hogy senki ne érezze magát másnak. Ezt próbáltuk elérni ezzel a parkkal” – magyarázta a férfi.

Fotó: Morgan’s Wonderland/Facebook

Hartman mindenkit szeretettel várt vidámparkjában, a Morgan’s Wonderlandben, nemcsak a fogyatékkal élő gyerekeket, mert azt akarta, hogy a lányához hasonló gyerekek szabadon kommunikáljanak más gyerekekkel.

A férfi gondoskodott róla, hogy a fogyatékkal élő gyerekek a park minden játékát használni tudják, ráadásul olyan belépő karszalagot is kínálnak a látogatóknak, amivel a szülők követni tudják, merre van éppen a gyerekük, így nem kell folyton attól tartaniuk, hogy elveszítik őket, ami különösen az autista gyerekek szüleinek jelent hatalmas megkönnyebbülést.

A Morgan’s Wonderland hatalmas sikert aratott. Megnyitása óta több mint egy millióan keresték fel a San Antonio-i vidámparkot, és a visszajelzések is pozitívak voltak. 2017-ben Hartman kibővítette a parkot egy vízi játszó parkkal – a Morgan’s Inspiration Island megépítése 17 millió dollárba került.

Fotó: Morgan’s Wonderland/Facebook

A látogatók számából kiindulva bárki azt hihetné, hogy Hartman rengeteg pénzt keresett, de a férfi szerint a vidámpark valójában veszteséges – évente körülbelül 1 millió dollár vesztesége van. A Morgan’s Wonderland és a Morgan’s Inspiration Island nagyrészt adományokból működik.

Amikor Morgan először meglátta a vidámpark körhintáját, egy kicsit összezavarodott, és csak lassan szokott hozzá. „Először csak állt a körhinta mellett, aztán felült az egyik állatra, de még nem indítottuk el. Lassú folyamat volt, de mostanra nagyon megszerette” – magyarázta Hartman.

A fogyatékkal élő gyerekek szülei számára a Morgan’s Wonderland és az Inspiration Island igazi áldás, és sokan hálásak Hartmannak, amiért megépítette a parkot. Az édesapának több megható pillanatban is volt része. Egy alkalommal egy férfi sírva mondott neki köszönetet, amiért a fia életében először végre medencében játszhatott, és egy házaspár is megkereste őt, hogy elmondják, mennyire hálásak neki.

Fotó: Morgan’s Wonderland/Facebook

Hartmant boldoggá tette a tudat, hogy az emberek értékelik a vidámparkot. A látogatók visszajelzései meggyőzték arról, hogy sikerrel járt. Sokan arra is kérték, hogy nyisson más parkokat is, az ország más részein, de Hartman azt mondta, nincsenek hasonló tervei.

„Tudom, hogy sok különböző szervezet próbál máshol a Morgan’s Wonderlandhez hasonló helyeket építeni, és együtt fogunk működni velük” – ígérte Hartman, aki most a speciális igényű tinédzserek oktatására szeretne összpontosítani San Antonióban.

Morgan mostanra felnőtt, de az édesapja továbbra is elviszi őt a különleges vidámparkba, amit érte és neki épített. Morgan ma már sokkal inkább hírességnek számít a parkban, és az emberek sokszor szeretnének vele közös fotót.

„Morgan tudja, hogy a parkot róla neveztük el, de nem hiszem, hogy felméri, mekkora hatása van, és milyen mértékben változtatta meg az emberek életét” – mondta Hartman.