A hagymahéj remek trágya az uborkának – megakadályozza a levelek sárgulását, a kártevők ellen is jó

Régen nem volt műtrágya, vagy olyan vegyszer, amely segítségével meg lehetett akadályozni a kártevők szaporodását, éppen ezért őseink a természet erejét hívták segítségül.

A vegyszerek gyorsabban hatnak, de nem csak a kártevőkre, hanem az emberi szervezetre is károsak. Az uborka védelmére használjuk a természetes, és az egészségre sem káros hagymahéjat.

Nemcsak a növények védelmét szolgálja, hanem a természetes hozamot is elősegíti. A hagymahéjból készült főzet segít eltávolítani a patogén mikroflórát a talajból, elősegíti a növények fejlődését, és növeli a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállást.

Hogyan alkalmazzuk a hagymahéjat a növények védelmére?

1. Ha a levelek megsárgultak: néhány marék hagymahéjat forraljunk 5 percig 10 liter vízben. Hagyjuk kihűlni a főzetet, majd hígítsuk fel: 2 l-t adjunk egy vödör vízhez.

A kapott oldattal reggel vagy késő este öntözzük, vagy permetezzük be az uborkát. A főzetből visszamaradt héjat mulcsként használhatjuk.

2. Takácsatkák ellen: 200 gramm héjat adjunk egy vödör vízhez, 5 napig hagyjuk ázni. Használat előtt szűrjük le az oldatot, és 5 naponta háromszor kezeljük a növényeket.

3. Levéltetvek esetén: egy fél vödör hagymahéjhoz adjunk annyi forrásban lévő vizet, hogy ellepje, és hagyjuk 24 órán keresztül állni.

Használat előtt hígítsuk fel az elkészített oldatot tiszta vízzel 1:2 arányban. Ez az infúzió a padlizsán és a burgonya számára is hatékony, sőt a Colorado burgonyabogár-fertőzés ellen is véd.

4. Hagymahéj almaférgek számára: virágzás után permetezzük be a fent leírt hagymahéj infúzióval. Havonta 4 alkalommal alkalmazzuk.

5. Hagymahéj trágyázáshoz: 10 gramm héjat öntsünk 5 liter forrásban lévő vízhez.

6. Hagymahéj a gyümölcsök és zöldségek téli tárolására: a héját rétegenként kell a gyümölcsökre szórni. Tegyük a gyümölcsöt vagy zöldséget polietilén zacskóba, és kössük össze.