A Harvard pszichológusai szerint a következő 6 dolog segíthet abban, hogy „jó” gyerekeket neveljünk

A gyereknevelés nem könnyű feladat, és ezt sok esetben a modern technológia sem könnyíti meg. Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekeinek, és mindenkinek más és más stratégiája van, de vannak bizonyos alapvető dolgok, amiket mindenkinek figyelembe kéne vennie.

Harvardi kutatók szerint sok minden múlik azon, hogy a gyerekeket kedvességre és empátiára neveljük. Szerintük a következő 6 alapelv kulcsfontosságú a gyereknevelésben.

Tölts időt a gyerekeiddel

A pszichológusok szerint az együtt töltött idő mindennél fontosabb, és ez lehet a gyereknevelés alapja. Fontos, hogy mindig meghallgassuk a gyerekeinket, és kérdéseket tegyünk fel nekik, hogy beszélni tudjanak önmagukról, az iskolai életükről, vagy arról, hogy érzik magukat általában véve. Ez segíthet megérteni a szülőnek a gyerekét, a gyerek pedig megtanulja, hogy kell törődni másokkal.

A Harvard pszichológusai szerint a következő 6 dolog segíthet abban, hogy „jó” gyerekeket neveljünk
Fotó: Freepik

Ha valami fontos, mondd ki hangosan

Fontos, hogy a gyerekek világosan megértsék az üzenetet, amikor elmagyarázunk nekik valamit. „Bár a legtöbb szülő azt tartja a legfontosabbnak, hogy törődésre tanítsa a gyerekeit, a gyerekek gyakran nem hallják meg ezt az üzenetet” – magyarázzák a kutatók.

Gondoskodj róla, hogy megértsék az empátia és a törődés fontosságát, és ha kell, beszélj erről más felnőttekkel is, akik hatással vannak a gyerekekre – tanárokkal, edzőkkel, barátokkal – hogy ők is megerősítsék az üzenetet.

Mutasd meg a gyereknek, hogy oldjon meg egy problémát

Segíthetsz neki meghozni egy döntést, azáltal, hogy megpróbálod azonosítani a probléma gyökerét, és segítesz megoldást találni. Ha a gyerek például fel akar hagyni valamilyen tevékenységgel, kérd meg, hogy azonosítsa az okot, amiért ezt akarja, és működj együtt vele, hogy megtudjátok, megoldható-e másképp az adott probléma.

Próbáld meg kideríteni, hogy valóban segítene-e, ha a gyerek felhagyna ezzel a tevékenységgel. Gondoskodj arról is, hogy megértse, a döntései más emberekre is hatással lehetnek.

Gondoskodj róla, hogy megértse a segítőkészség és a hála fontosságát

„Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik rendszeresen kifejezik a hálájukat, nagyobb valószínűséggel lesznek segítőkészek, nagylelkűek, együttérzők és megbocsátóak, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel lesznek boldogok és egészségesek is” – mondták a kutatók.

Ezért véleményük szerint a szülőknek rá kell szoktatniuk a gyerekeiket, hogy segítsenek másoknak, és megtanulják kifejezni a hálájukat. Azt is hozzátették, hogy nem jó ötlet, ha minden kedves cselekedetért megdicsérjük a gyereket, csak a nem mindennapi kedvességet kellene jutalmazni.

A Harvard pszichológusai szerint a következő 6 dolog segíthet abban, hogy „jó” gyerekeket neveljünk
Fotó: Freepik

Segíts a gyereknek kezelni a negatív érzelmeket

„A másokkal való törődés képességét gyakran megakadályozhatja a harag, szégyen, irigység vagy más negatív érzések” – állapították meg a kutatók. Fontos, hogy segítsünk a gyerekeknek eligazodni a negatív érzelmeik között, és egyértelmű határokat állítsunk fel, de azt is meg kell értetnünk velük, hogy ezt az irántuk való szeretetből és aggodalomból tesszük.

Segíts neki tágítani a látóterét

„Majdnem minden gyerek együtt érez a szűkebb családi és baráti körrel, és törődik ezekkel az emberekkel” – állapították meg a kutatók. De fontos, hogy azt is megmutassuk nekik, hogy más emberekkel is törődniük kell, akik társadalmilag, kulturálisan vagy akár földrajzilag kívül esnek a köreiken.

Az utazás, új emberek és új kultúrák megismerése segíthet abban, hogy másképp lássák a világot, és megszüntetheti az esetlegesen kialakult előítéleteket. A szülők példákat is mutathatnak olyan emberekre, akik empátiát és kedvességet mutatnak mások iránt.

„Gondoskodó, tisztelettudó, etikus gyereket nevelni kemény munka, és mindig is az volt. De mindannyian képesek vagyunk rá. És egyetlen munka sem lehet fontosabb vagy kifizetődőbb ennél” – áll a tanulmányban.