A híres kardiológus elárulta, melyik az az 5 étel, amit soha nem eszik

Egy vezető amerikai kardiológus szerint, képtelenség egy életen át a „tökéletes” étrendet követni. Emberek vagyunk, akik néha megengednek maguknak egy görbe estét. Azonban, ha tisztában vagyunk pár okos étrendi trükkel, nem kell a bűntudat miatt szenvednünk, hogy már megint ártottunk a szívünk egészségének.

Élvezhetjük az ízeket, az étkeket – az életet úgy is, hogy közben a testünk és a szerveink egészségesek maradnak. A lényeg a mértékletesség. Azonban van néhány élelem, melyet még mértékkel sem lenne szabad fogyasztanunk, ha egészségesek akarunk maradni hosszú éveken át.

Ezekről, és ezek egészséges alternatíváiról mesél dr. Harmony Reynolds, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemi egészségügyi központjának, a NYU Langone híres kardiológusa – írja az Insider.com.

A szakember azt állítja, sosem eszik szalonnát és burgonyacsipszet, ő így vigyáz a saját egészségére. Reynolds úgy nyilatkozott, hogy orvosként nehéz diétás tanácsokat adni, mivel a táplálkozási kutatások gyakran nem adnak egyértelmű választ arra, hogy az élelmiszerek hogyan befolyásolják az egészséget.

Mi több, amiről ma azt állítják, egészséges, holnap kiderül, hogy mégsem az. Így eléggé ellentmondásos ez a terület, és nyilván “sokkal alaposabb kutatásra van még szükség” – fogalmazott a doktornő.

Hozzátette, az eddigi bizonyítékok alapján ő kizárta az étrendjéből a margarint és a növényi olajat is, mert az eredmények azt mutatják, ezek rendszeres fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, bár számára sem világos, hogy miért, mivel ezek a zsírok önmagukban nem növelik például a koleszterinszintet.

Ott van viszont a kókuszolaj, ami hatalmas népszerűségnek örvend, szuperegészségesnek van beállítva, de gyakorlatilag sokkal veszélyesebb: telített zsírokból áll, melyek magas szív-egészségügyi kockázatokhoz vezetnek.

“Megtanultam megkérdezni a betegeket erről [kókuszolajfogyasztás, szerk.], mert egyre több olyan beteget láttam, akiknek a koleszterinszintje azért emelkedett, mert kókuszolajat tartalmazó ételeket tettek az étrendjükbe” – fogalmazott Reynolds.

A vaj jobb alternatíva lehet, feltéve, hogy mértékkel fogyasztjuk, bár a tanulmányok szerint az olívaolaj az egészségesebb választás.

“Az embereknek lehetőség szerint olívaolajjal kellene főzniük, és ha más zsírokat használnak, akkor a lehető legkevesebbet” – javasolja dr. Harmony Reynolds.

Az orvos azt is bevallja, a csipszeket azért száműzte még az otthonából is, mert ezeket képtelenség mértékkel fogyasztani, szóval ha felbontunk egy zacskóval, azt el is nassoljuk. Helyette tartsunk inkább pattogatott kukoricát a kamránkban, ez egészségesebb alternatíva lehet, ám a legideálisabbak a friss zöldségek, ha ropogtatni valóra vágysz.

A doktornő bevallja, hogy néha ő is eszik csokoládét, de mindig csak egy kis táblával vesz, a biztonság kedvéért.

Az sem újdonság, hogy a feldolgozott húskészítmények összefüggésbe hozhatók a súlyos betegségek, például a rák és a szívbetegségek nagyobb kockázatával, ezért Reynolds azt mondja, hogy távol tartja magát tőlük.

“Nem tudom, mi a biztonságos mennyiség” – magyarázza. Ezek azonban olyan ételek, amelyeket ő maga is szeret, ezért évente néhányszor, különleges alkalmakkor el-elfogyasztja őket.

“Azt hiszem, segít az embereknek, ha tudják, hogy a tanácsot adó emberek is emberek. A betegek nem követhetik tökéletesen a diétát. Fontos felismerni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az embernek szüksége van egy kis élvezetre, és nem helyes azt mondani, hogy soha nem eszem olyan ételeket, amelyeket szeretek. Szerintem jobb, ha megpróbál kevesebbet enni, és ahol lehet, helyettesíteni” – érvel dr. Harmony Reynolds.

A doktornő azt is elárulta, igyekszik elkerülni a feldolgozott desszerteket, például a csomagolt süteményeket és fánkokat, mivel ezek tele vannak cukorral és egészségtelen zsírokkal, ezek pedig idővel cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezetnek.

A gyümölcs, a joghurt, az étcsokoládé és a diófélék egészségesebb édességek lehetnek. De ismét csak a mértékletesség a kulcs. Forrás