A híres orvos szerint nem a zsír okozza az ember legnagyobb problémáját, van ennél rosszabb is

Napjaink egyik legvitatottabb témája a helyes, egészséges táplálkozás. Nem pusztán azért, mert sokan fogyni szeretnének, vagy egyszerűen csak meg szeretnék őrizni jó fizikai kondíciójukat, hanem azért is, mert a modern élelmiszeripar termékei között elég nehéz megtalálni azt, ami valódi alapanyagokból készült.

Vajon melyek azok az élelmek, amik ténylegesen ártalmasak a szervezetünkre, és amelyek kedveznek a zsírok lerakódásának, a betegségek kialakulásának? Illetve, mit kellene naponta elfogyasztanunk annak érdekében, hogy egészséges életet éljünk? A válaszokat dr. Mencinicopschi György, táplálkozási szakértő adja meg.

A szakember azt állítja, az elmélet, mely szerint a zsíros ételek veszélyt jelentenek az egészségünkre, hamis. Nem az állati eredetű zsíroktól kell tartanunk, hanem a cukroktól és a szénhidrátoktól, a testünk valódi ellenségeitől, melyek a túlsúlyért és a szív-érrendszeri betegségekért felelősek.

Dr. Mencinicopschi: „Ne fogyassz zsíradékot. Badarság!”

„A legtöbb orvos a páciensek lelkére köti, ne fogyasszanak állati eredetű zsiradékot, ételeket, mert ezek tele vannak telített zsírsavakkal, melyek érrendszeri betegségeket okoznak. Ez tévedés. Egy olyan elméletről van szó, melynek sosem jártak utána, és amelyet az 1950-es években kezdtek el terjeszteni. Napjaink kutatásai pontosan az ellenkezőt bizonyítják: amik megbetegítenek minket, azok a cukrok és a finomított szénhidrátok, nem pedig a telített állati eredetű zsírok, mint például a vaj, a sajtfélék, a szalonna vagy a húsokon lévő kövérség. Sőt, bebizonyosodott, hogy ezek mind szívbarát élelmek, és csökkentik az Alzheimer-, illetve a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.” – magyarázza a dietetikus szakorvos.

A tojás-mítosz: hány tojást fogyaszthatunk el hetente?

A zsírok után ez a második legvitatottabb téma a táplálkozás terén: vajon tényleg „megvakulunk”, ha hetente két-három tojásnál többet eszünk? Sokféle rémhír kering ezzel kapcsolatban, de a szakorvos most tiszta vizet önt a pohárba.

„Napjaink igazi táplálkozás-tudománya azt mondja, az étkezéseink több mint 50%-át zsíroknak kellene kitenniük. Van is egy népszerű kúra, mely a ketogén-diéta névre hallgat, és ami szintén az állati eredetű zsírokon alapszik. A növényi eredetű zsírok közül az olívaolaj ajánlott, kizárólag a hidegen préselt fajta, illetve a kókuszzsír, melyben sok hasznos zsírsav található.” – mondja a szakember.

„Reggelire például a legajánlottabb tojást fogyasztani. Sokan mondják, hogy egy-két tojásnál többet ne együnk naponta. Az én véleményem viszont az, hogy akár öt tojást is elfogyaszthatunk minden nap, amennyiben a nap első felében tesszük, és egészségesen készítjük el – vagyis főzve, illetve disznózsíron vagy 99%-os zsírtartalmú vajon megsütve.

Elvégeztek egy kutatást az Egyesült Államokban, tízezer önkéntes bevonásával. A jelentkezők naponta 18 tojást kaptak, és fél év után kutya bajuk sem volt. A zsírmájnak és a koleszterinnek semmi köze a zsírfogyasztáshoz. A gond a szénhidrátokkal van, melyeket a máj trigliceridekké alakít, ez a folyamat pedig végül zsírmájhoz, érrendszeri betegségekhez vezet.” – hangsúlyozza dr. Mencinicopschi.