A kemoterápia 14 mellékhatása, amiről alig beszélnek az orvosok

Pedig ezekről is jó tudni!Még az orvostudományon belül is vita tárgyát képezi a daganatos betegségek során alkalmazott kemoterápia hatékonysága. Egy tudóscsapat nemrég adatokat gyűjtött össze, majd az elemzések során arra a következtetésre jutottak, hogy a kemoterápián átesett rákos betegek mindössze 2 százaléka élt 5 évnél tovább, ezért ismét felmerül a kérdés, mikor és milyen körülmények között érdemes alkalmazni ezt a módszert.

A kemoterápiával az a gond, hogy a rákos sejtek mellett az egészséges sejteket, szöveteket is képes károsítani, ami számtalan mellékhatást eredményez.

Lássuk a leggyakoribbakat:

 • émelygés;
 • hányinger;
 • hasmenés;
 • hajhullás;
 • étvágytalanság;
 • fáradtság;
 • láz;
 • szájüregi fájdalmak;
 • egyéb fájdalmak;
 • székrekedés;
 • apró sérülések kialakulása;

Következzen 14 olyan tünet, amelyről keveset beszélnek az orvosok.

1. Neuropátia

A kemoterápia bizonyos idegsejtekben is képes sérülést okozni, ezáltal zavart keltve a bőr, az izmok, zsigerek közötti kommunikációban, ami fájdalommal, zsibbadással párosul. Ez a kellemetlen érzés felbukkanhat a nyelvben, de akár a kislábujjban is kialakulhat. Akik ettől a tünettől szenvednek, igyekeznek mindig kesztyűt viselni, így kerülve el a direkt érintkezés miatt kialakuló fájdalmakat, a másik alternatív gyógymód, ami segíthet, az az akupunktúra.

2. Neutropénia

Ilyen esetben a vérben kórosan alacsonyra süllyed a neutrofil-szint. A neutrofilek a szervezet fontos védekező sejtjei, amelyek bakteriális és gombás fertőzések esetén nyújtanak védelmet. Nos, ezeket a sejteket tizedeli meg a kemoterápia, ezért nő meg a fertőzésveszély. Az orvosok ilyen esetben szinte megtiltják a nyers ételek fogyasztását, mert úgy könnyebb felszedni valamilyen betegséget.

3. Vérszegénység

A kemoterápia nem csak a fehér vérsejteket támadja meg, a vöröseket sem kíméli, vérszegénységet idézve elő. Emiatt a szív hevesebben fog verni, fáradékonyság, kapkodó légzés, szédülés, zavartság alakulhat ki. A problémán vérátömlesztés és kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet.

4. Korai menopauza, meddőség

Legyen szó nőről, vagy férfiról, a kemoterápia során a nemi hormonok szintje csökken, ami így kihat a termékenységre, a nőknél beindítva az időnap előtti menopauzát, de a férfiaknál is növeli a meddőség kockázatát.

5. Csontfájdalmak

A daganatos betegségek, valamint a kemoterápia összhatása révén komoly csontfájdalmak is kialakulhatnak, mivel hirtelen csökken a csontok sűrűsége, kalcium és D-vitamin hiány alakul ki, ezért fontos ezen nyomelemek rendszeres szedése a kezelések alatt.

6. Szervi bajok

A kemoterápia nem kíméli az olyan létfontosságú szerveket sem, mint a szív, a tüdő, a máj, vagy a vesék. Ezért ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz, legyen szó a szívedről, tüdődről, akkor azonnal értesítsd a kezelőorvosodat.

7. Halláskárosodás

A kemoterápia a hallást is befolyásolhatja, például a páciensek közül vannak, akik zúgást, csengést hallanak, de szerencsére a terápia végeztével ezek a zavaró tünetek elmúlnak. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a terápia alatt érdemes beszüntetni a koffeintartalmú italok, a sós ételek, az aszpirin, vagy az alkohol fogyasztását.

8. Látásproblémák

Ilyen esetben a szem könnyebben kiszáradhat, viszkethet, és hályog is kialakulhat. Ezért fontos egy szemorvos rendszeres felügyelete, ha szükséges szemüveg viselése.

9. A szájhigiénia romlása

Nem ritka, hogy a kemoterápiás kezelés alatt, után romlásnak indulnak a fogak, károsodik a fogíny, így akár a fogvesztés is bekövetkezhet. Kérd meg az orvosodat, hogy írjon elő természetes antibiotikum-tartalmú szájvizet, amely segít megfékezni a bajt, és kerüld az édes, fűszeres ételek fogyasztását.

10. Súlycsökkenés, vagy gyarapodás

A kemoterápia hatására felborul a szervezet anyagcseréje, így kezdetét veszi a fluktuáció, ami egyeseknél fogyást, másoknál meg hízást eredményez. Beszélni kell táplálkozás-szakértővel, aki segít, hogy mit, hogyan kell enni, hogy ne boruljon fel a szervezet egyensúlya.

11. Erős fej- és állkapocs fájdalom

Vannak olyan páciensek, akik szerint a terápia alatt olyan erős fejfájások kínozzák őket, amelyeket a leghatékonyabb fájdalomcsillapítók sem tudnak megszüntetni. A problémán segíthetnek a bio illóolajok.

12. Az ízlelés és szaglás romlása

Egyes páciensek arról számoltak be, hogy a kemoterápia hatására a szagokat és ízeket szinte alig tudták felismerni. Erre egyelőre nincs hatásos gyógyír, ki kell bírni, illetve érdemes kísérletezni, hátha valami hatására ismét felerősödik az illatok, ízek érzékelése.

13. Függőségek

A kemoterápia során az orvosok gyakran írnak fel nyugtatókat, amelyekkel vigyázni kell, mert könnyen függőség alakulhat ki általuk, ezért pontosan az előírások szerint szabad alkalmazni a készítményeket, se többet, se kevesebbet nem szabad bevenni az előírtnál.

14. “Kemoagy”

Ez arra vonatkozik, hogy a terápia hatására az agy bizonyos funkciói, mint a memória, koncentrációképesség hanyatlani kezd, ezért érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek serkentik az agyműködést, de a társasjátékok, fejtörők is pozitív hatással bírnak.