A kisfiú 5 éves korában legyőzte a rákot, felnőttként orvos lett: „Ha átesel egy súlyos betegségen, jobban megérted a betegeidet”

A rákkal való szembenézés minden életkorban mély nyomokat hagy az emberben, különösen gyerekkorban. Egy nagy-britanniai kisfiú élete legnagyobb megpróbáltatásával nézett szembe, amikor diagnosztizálták nála a rák egyik formáját, ami ráadásul előrehaladott állapotban volt. Ennek ellenére szerencsésen felépült, és felnőttként az orvosi pályát választotta.

Oscar Oglina idén júniusban fejezte be tanulmányait a Bristoli Egyetem Orvostudományi Karán, és letette a hippokratészi esküt. De nem véletlenül választotta éppen ezt a szakmát – gyerekkorában ugyanis neki is meg kellett küzdenie a rákkal. 2001-ben diagnosztizálták nála a 3. stádiumú májrákot, miután felfedeztek egy duzzanatot a hasában.

Megműtötték, és hamarosan elkezdte a kemoterápiát is a londoni Great Ormond Street Kórházban. Egy ideig kénytelen volt kimaradni az iskolából, de ahogy az állapota egyre javult, és egyre kevesebb kezelésre volt szüksége, elkezdhette a gimnáziumot.

Oscar gyerekként

Oscar meg akarta köszönni a szüleinek, hogy támogatták őt a rák elleni küzdelemben.

„Szeretnék tisztelegni a szüleim előtt. Egy családnak nagyon nehéz, amikor kiderül, hogy egy gyerek súlyos betegséggel küzd. Édesanyám éppen terhes volt a húgommal, és a szüleim mindketten teljes munkaidőben dolgoztak, miközben gondoskodtak rólam és a 3 éves öcsémről is – elképzelni is nehezen tudom, min mehettek keresztül. A rák nem csak a beteget érinti, hanem az egész családot” – mondta a férfi.

Oscar 2016-ban kezdte el az orvosi egyetemet. „Ahogy idősebb lettem, és megértettem, min mentem keresztül, nagyon szerettem volna orvosi egyetemre menni, hogy segíthessek a beteg gyerekeken. Nagyon tiszteltem az orvosokat és az ápolókat, akik fantasztikusak voltak velem” – magyarázta.

Az egyetemen végig keményen dolgozott, hogy jó eredményeket érjen el, és számos díjat és kitüntetést is kapott. Ugyanakkor létrehozott egy országos hálózatot az orvosi kar hallgatóival.

Mindeközben jótékonysági akciókban is részt vett a rákos betegek támogatására. Segített például a „Young Lives vs. Cancer” nevű programnak összegyűjteni 60 ezer fontot – ez több mint 15 ezer fonttal volt több az eredetileg kitűzött célösszegnél.

Oscar orvosként

A júniusi diplomaosztó ünnepségen a Bristol Medical School igazgatója, Ashley Bloom is méltatta Oscar Oglina érdemeit: „Oscar útja nehezebb volt, mint a többieké. Rugalmassága, kitartása, hűsége és segítőkészsége olyan tulajdonságok, amelyek hozzásegítik őt ahhoz, hogy nagyszerű orvos legyen. Sok sikert kívánunk neki a jövőben.”

Oscar Essexben kezdi el a munkát gyermekorvosként. Az a célja, hogy segítsen a súlyosan beteg gyerekeknek, és úgy érzi, a saját tapasztalatai nagy hasznára válnak majd a szakmájában. „Ha egyszer átesel egy olyan súlyos betegségen, mint a rák, empatikusabb leszel. Jobban megérted a betegeidet. Azt hiszem, mindez segíteni fog a munkámban” – nyilatkozta.

„Számomra rendkívüli dolog, hogy megkaptam ezt a munkát. Nagyon boldog vagyok, hogy orvos leszek és gyerekorvosként dolgozhatok. Csak azt akarom, hogy a beteg gyerekek megértsék: teljes életet élhetnek akkor is, ha rákot diagnosztizálnak náluk, és valóra válthatják az álmaikat. Nekem sikerült megvalósítanom az álmaimat, úgyhogy nekik is sikerülhet” – tette hozzá.

Oscar szülei nagyon büszkék fiuk teljesítményére.

„Rendkívül büszkék Oscarra. Az a tény, hogy ő maga is beteg gyerek volt, és most más beteg gyerekeken tud segíteni, azt jelenti, hogy képes volt megvalósítani az álmait” – állt a Bristol Medical School közleményében.