A négygyerekes édesapa nem volt hajlandó egy intézetbe adni a feleségét, és 27 éven át ápolta őt

Andy Fierlit feleségénél, Donnánál, 45 éves korában alakult ki egy agyi aneurizma, aminek következtében testének fele lebénult. Az orvosok azt tanácsolták a férfinak, hogy bízza a feleségét egy intézet gondjaira, ő azonban nem volt hajlandó erre, és hosszú éveken át gondoskodott róla.

Andy először egy táncesten találkozott Donnával, amit az egyházközösségük szervezett. Odament hozzá, hogy kérjen tőle egy rágógumit, de a nő elküldte őt. Andy-t azonnal lenyűgözte Donna, és azt mondja, már akkor tudta, hogy feleségül akarja venni, de Donna visszautasította őt. Ez azonban nem vette el a férfi kedvét, és kitartóan udvarolt a lánynak, míg végül néhány randevú után Donna végre elkezdte más színben látni őt. Öt évvel később összeházasodtak, és családot alapítottak.

Miután egy agyi aneurizma következtében Donna testének egyik fele lebénult, nem tudott többé járni. Bár az orvosok csak a javukat akarták, amikor professzionális ellátást javasoltak, Andy úgy érezte, ez ugyanolyan lenne, mintha elhagyná a feleségét, annak ellenére, hogy megígérte, jóban-rosszban kitart mellette, ezért nem hallgatott a tanácsra.

Fotó: Andy Fierlit

Úgy döntött, segít a feleségének, hogy a történtek ellenére is a lehető legnormálisabb élete legyen. Elhatározta, hogy bejárja vele a világot, és az első állomás Bermuda volt. „Attól az első kirándulástól kedve mindig azt mondogattam: Miért is ne? A legrosszabb, ami történhet, hogy az egész egy rémálom lesz” – mondta.

De semmi borzasztó nem történt, Andy és Donna pedig több mint 20 országot látogatott meg az elmúlt években. Bár Donna kerekesszékbe kényszerült, a férje boldogan vállalta, hogy megmutatja neki a világot. „Megígértem neki, hogy a lehető legjobb életet éljük” – mondta.

Andy döntése nem lepte meg a gyerekeiket, akik már korábban is tudták, hogy a szüleik kapcsolata nagyon erős. Egyik gyerekük, Allison Peters szerint a betegség csak még közelebb hozta őket egymáshoz.

Fotó: Andy Fierlit

Andynek nem volt könnyű dolga, mivel Donna, amellett, hogy kerekesszékbe kényszerült, rövidtávú memóriazavarokkal is küzdött, és teljes mértékben a férjétől függött, de a férfi egyetlen pillanatig sem bánta meg a döntését. „Ez természetesen nagy kihívás, de attól a naptól kezdve szeretem Donnát, hogy megismertem, és el sem tudom képzelni, hogy bármi mást tegyek” – mondta.

Nem ez volt az első alkalom, hogy nehézségekkel kellett szembenézniük. Még az agyi aneurizma előtt Andy munkaadója csődbe ment, és a férfinek egy ideig alkalmi munkákat kellett vállalnia, hogy eltartsa a családját – többek között gyümölcsöt árult. Nem volt könnyű időszak, de akkor is egymásra támaszkodtak, és átvészelték azt.

Ugyanakkor a humorérzékük is sokat segített nekik a nehézségek átvészelésében. Egyik közös poénjuk, hogy Donna kerekesszékét „Proud Marynek” nevezték a Tina Turner dal után, mert az is folyamatosan gurul.

Fotó: Andy Fierlit

A fogyatékkal élő emberek számára nem könnyű utazni, de Andynek és Donnának sikerült. „Vannak kihívások. De ha előregondolkodsz és tervezel, le tudod győzni az akadályokat” – mondta a férfi.

Európában néha gondjaik akadtak a vonatokkal, mert Donna nem mindig fért el a tolószékével, Ausztrália kisebb, vidéki repterein nem voltak megfelelő rámpák, ezért targoncával kellett leemelniük Donnát a gépről, egy írországi hotelben pedig a szállodaszoba ajtaja volt túl szűk ahhoz, hogy tolószékkel bemehessenek. De ezek az akadályok sem állhattak az útjukba, és nem szeghették kedvüket – mindenhol nagyon jól érezték magukat, ahol megfordultak, és rengeteg emléket gyűjtöttek.

„A szerelemhez sok minden kell. Türelem, megértés, kedvesség” – mondta Andy, aki elkötelezett férjként halálig felesége mellett maradt. Andy halála után a gyerekeik vették át a helyét, és gondoskodtak Donnáról.

Fotó: Andy Fierlit

Amikor 2018-ban a CNN megosztotta Andy és Donna történetét a Twitteren, az rengeteg embert megérintett, és sok pozitív hozzászólás is érkezett. „A feleségének ő igazi mindennapi hős volt. 27 éven át minden nap az ő hőse volt!” – írta az egyik felhasználó.

„Milyen nagyszerű ember és nagyszerű férj” – tette hozzá egy másik hozzászóló.

Andy valóban nagyszerű férj és apa volt, aki mindig kész volt áldozatot hozni a családjáért, és mindennél jobban szerette a feleségét.