A pszichogén halál 5 fázisa: lehet, hogy nem hallottál róla, de annál komolyabb betegség

Életünkben sokszor vannak igen nehéz időszakok, amikor legszívesebben lemondanánk mindenről, és inkább meghalnánk, de mégis szerencsére sikerül átlendülnünk, egyedül vagy segítséggel, ezen az állapoton. A pszichogén halál azonban egy olyan betegség, amikor az érintett személy nem tud felülkerekedni a problémáján, és inkább a halált választja.

A pszichogén halál három héttel a tünetek jelentkezése után bekövetkezhet! Ez esetben az illető nem szenved konkrétan semmilyen fiziológiai betegségben, azért hal meg, mert nem akar élni. Ezt a jelenséget először a hadifoglyok, és a hajótöröttek körében fedezték fel, akik olyan súlyos traumákat éltek át, hogy inkább lemondtak az életükről, mintsem hogy tovább éljenek.

A pszichogén halál kiváltója egy olyan súlyos traumatizáló tényező, mely következtében az illető személy úgy érzi, hogy nincsen semmilyen más menekvési módja. A reménytelennek tűnő helyzetre az érintett mély apátiával reagál, és inkább kivonul az életből.

A pszichogén halál egy létező betegség, nem összetévesztendő a depresszióval, sem az öngyilkossággal.

John Leach, az angliai University of Portsmouth „Orvoslás extrém körülmények között” kutatócsoportjának tagja elmondása szerint a halál sajnos nagyon hamar, már három hét múlva is beállhat, látszólag semmilyen komolyabb ok nélkül.

A pszichogén halál 5 fázisát különböztetik meg a szakértők!

1. Szociális visszahúzódás

Nem hajlandó kilépni a komfortzónájából, inkább a saját kényelmes buborékában él, teljesen mellőzve a család és a barátok társaságát.

2. Fásultság

Nem érdekli semmi, az sem, hogy a legközelebbi hozzátartozók élnek vagy meghaltak. Teljesen közömbös minden történés iránt, kivész belőle minden életigenlés, és -energia.

3. Abulia

Az apátia olyan szintre fokozódik, hogy felfüggeszti a szokásos hétköznapi cselekedeteket, nem hajlandó beszélni, és semmilyen táplálékot vagy folyadékot fogyasztani.

4. Pszichikus akinézia

Az illető nem válaszol semmilyen fizikai stimulusra, így az intenzív fájdalomra sem. Ha orvosilag nem kap segítséget, bekövetkezik a halál.

5. Pszichogén halál

A folyamat vége, amikor úgy dönt az illető, hogy feladja, és a halált választja.