A sürgősségin kötött ki a nő, mert egy csirkecsont a torkán akadt – az orvosok négy üveg kólát írtak fel neki

Egy sürgősségi orvos azt tanácsolta egy wellingtoni nőnek – akinek egy kis csirkecsontdarab akadt meg a torkában -, hogy fogyasszon el négy doboz kólát, hogy eltávolítsa azt.

Bár ez nem olyasmi, amit általában felírnak a betegeknek, az orvos szerint a kóla köztudottan lebontja a fogzománcot, és egyszeri kezelésként javasolható, hogy elkerüljék a műtétet – írja a Stuff.co.nz.

Beth Brash először akkor vette észre a torkában megrekedt csontot, amikor múlt pénteken ellátogatott kedvenc éttermébe, a wellingtoni KC étterembe, ahol egy új csirkeételt rendelt.

„Azt kérdezték, hogy ‘Rendben van-e a csontokkal? Azt mondtam, ‘Rendben van, minden rendben van’” – mondta Brash a Stuffnak. „Utaztam már Kínában és más helyeken is, és sosem zavart, ha csont volt az ételben.”

Amikor rájött, hogy egy kis darab csirkecsont akadt a torkán, nem panaszkodott az étteremben, mert túl büszke volt hozzá. Hazament és azt remélte, hogy a probléma megoldódik magától.

„Fűszeres volt, és egy kicsit csiklandozta a torkomat. Azt gondoltam: ‘Ne csinálj jelenetet, ne csinálj jelenetet!’. A büszkeségem az utamba állt” – mondta a nő.

A nő egész hétvégén fájdalmaktól szenvedett, de remélte, hogy a probléma előbb-utóbb megoldódik. Amikor ez nem történt meg, hétfőn reggel felkereste a baleseti sebészetet.

Azt mondták neki, hogy a csont kicsi, és nem ad okot nagy aggodalomra. A fül-orr-gégészeti osztályon azt tanácsolták neki, hogy igyon meg négy, teljes cukortartalmú Coca-Colát, hogy segítsen elmozdítani és feloldani a csontot – mondta.

Beth elmondta, hogy meglepte a szokatlan recept.

A megkönnyebbülésre vágyva egyenesen a szupermarketbe ment, megvásárolta az italokat, és egy húzásra lehúzta az összeset. Másnap Beth jobban érezte magát, és a következő napra visszatért a normális kerékvágásba.

Dr. Bryan Betty, egy új-zélandi orvos elmondta, hogy korábban nem találkozott a kezeléssel, de köztudott, hogy a kóla, mint cukros, savas ital, képes lebontani a fogzománcot.

Bár az orvosok általában nem bátorítanák a betegeket a kóla fogyasztására, Betty szerint egyszeri kezelésként érdemes lehet, ha a páciensnek így nem kell alávetnie magát egy invazív orvosi beavatkozásnak.

„Ha ezzel elkerülhető a műtét, az endoszkóp vagy egy további eljárás, akkor nyilvánvalóan elvégezte a dolgát. Tehát azt mondhatjuk, hogy ez egy ésszerű tanács, amit adtak” – fogalmazott a szakember.

Egy korábbi brit tanulmány szerint a kóla segíthet a torokban lévő csontok elmozdításában és a további kezelések elkerülésében. Eszerint a szénsavas italok behatolhatnak a csontba, és szén-dioxid-gáz felszabadításával szétbontják a csontokat. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a csont kicsi.

Beth Brash, akinek az édesanyja a természettudományok tanára, elmondta, hogy korábban már lefuttatta ezt a kísérletet, amikor csirkecsontokat hagyott napokig teljes cukortartalmú kólában, és figyelte, ahogy a csontok gumiszerűvé, puhává válnak, és elkezdenek szétesni.

A tapasztalat mégsem tántorította el Beth-et attól, hogy ismételten ellátogasson a KC étterembe. „Természetesen mindenképpen visszamegyek. A csirke nagyon finom volt – de azt hiszem ezután a padlizsános agyagedényes rizst fogom kérni” – fogalmazott viccelődve. Forrás