A szakértő szerint ezzel az olcsó és egyszerű trükkel távol tarthatod a legyeket az otthonodtól

Egy kártevőírtó szakértő megosztott egy egyszerű trükköt, amely segíthet elűzni a legyeket otthonunkból idén nyáron anélkül, hogy durva vegyszerekre lenne szükség – ráadásul ez a megoldás nem is kerül sokba.

Ahogy beköszönt a tavasz, majd később a nyár, érthető módon arra vágyunk, hogy minden ablakot nyitva tartsunk, és beengedjük a kinti friss levegőt. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy szabad utat biztosítunk a rovaroknak is, amelyek közül a legbosszantóbbak talán a legyek lehetnek.

Szerencsére azonban van egy roppant egyszerű és olcsó módja annak, hogy megszabaduljunk ezektől a rovaroktól, és ehhez nincs szükség semmilyen káros vegyszerre.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy távol tartsd a legyeket az otthonodtól, ha cserepes mentát tartasz az ablakpárkányodon, mivel a legyek ki nem állhatják a növény erőteljes illatát. De alternatívaként használhatsz borsmentaolajat is az elriasztásukra.

Jordan Foster, a kártevőírtás szakértője szerint nincs szükség másra, mint néhány vattakorongra és néhány csepp olyan illóolajra, amit a legyek utálnak. Ilyen például a borsmenta, a levendula, és a citronella is, de ha éppen nincs kéznél semmilyen illóolaj, fehér ecetet is bevethetsz riasztó szerként.

„Az illóolajok, például a borsmenta, az eukaliptusz, a levendula és a citronella erős illata elriasztja a legyeket. Ha ezeket az olajokat diffúzorokban, spray-ben használjuk, vagy vattapamacsokat áztatunk beléjük, és olyan helyeken helyezzük el, ahol a legyek problémát jelentenek, az segíthet megszabadulni tőlük” – magyarázta Jordan.

„Az ecet is hatékony légyriasztó lehet. Ha víz és fehér ecet keverékét permetezzük a ház körül, vagy ha a felületek tisztítására használjuk, az távol tartja a legyeket. Egyes fűszernövények, köztük a bazsalikom, a menta, a rozmaring és a szegfűszeg erős aromájukkal szintén taszítják a legyeket” – tette hozzá a szakértő.

A citronella ismert rovarriasztó szer, amit spray, illatgyertya vagy olaj formájában is megvásárolhatunk.

Ha pedig tartósabb megoldást szeretnél, ami a kertedben is visz egy kis színt, Jordan szerint érdemes levendulát, körömvirágot vagy különböző fűszernövényeket ültetni a kertbe.

„Bizonyos növények természetes illatanyagukkal taszítják a legyeket. Ilyen például a levendula édes illata. Levendulabokrok ültetésével vagy szárított levendulával teli zsákocskák elhelyezésével az ablakok és ajtók közelében, elriaszthatjuk a legyeket” – mondja a szakértő.

De a menta, a rozmaring és a körömvirág hasonlóképpen beválhatnak.