A templomot álomotthonná alakító házaspár azt mondja, a felújítás majdnem tönkretette az életüket

Lianne Clapham és Steve Morris egy igencsak kedvező ajánlattal csaptak le egy Wales-i templom birtokpapírjára – de a felújítás közben olyan komoly problémákba ütköztek, amelyekbe anyagilag szinte bele is roppant a házaspár.

A házaspár, akinek tagjai elhatározták, hogy álmaik otthonául egy egykori templomot fognak felújítani, nemrég arról mesélt, hogy ez a projekt hogyan emésztette fel szinte teljes mértékben az életüket.

Lianne és Steve nagy reményekkel csaptak le a walesi templomra, amikor megpillantották annak kikiáltási árát, hiszen jó helyen is helyezkedett el és az ára is kedvező volt a házaspár számára.

Fotó: Sophie Hill Estate Agents, Aberdare

A Mountain-Ash északi részén elterülő Cefn Pennar-i kis falusi templomocska magával ragadó bájával szinte azonnal elbódította a házaspárt, így nem is haboztak részt venni a licitben. A versenytársak bizonytalansága azonban csak a kezdete volt az eléjük tornyosuló problémáknak.

Miután sikerült megszerezniük a templom tulajdonjogát, következett a nehézkesen haladó felújítási kérelmek engedélyeztetése, ám ami már jócskán meghaladta a házaspár türelmét az az ingatlan rejtett szennyvíz-problémái voltak.

„Komoly problémáink adódtak a csatornázással, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy háromszor kellett felásnunk az ingatlan előtti felhajtót a folyamatos dugulások miatt, így végül a rendszer teljes cseréje mellett döntöttünk. Ehhez még hozzájött a nyílászárók teljes körű cseréje is, ami összesen már 30.000 fontba került, s ez az összeg már jócskán meghaladta a rendelkezésünkre álló költségvetésünket” – mondta az 50 éves Lianne a Wales Online portálnak.

Fotó: Sophie Hill Estate Agents, Aberdare

„Szerintem nagyon naivan álltunk a feladathoz. Eleinte azt hittük, hogy 120.000 font kölcsönnel megúszhatjuk a felújítást, de a nem várt problémák miatt újabb 40.000 fontnyi kölcsönért kellett folyamodnunk – ami persze most nem tűnik olyan hatalmas összegnek, de ott, akkor igencsak nagy pénzügyi gondokkal küzdöttünk.”

„Már az is megfordult a fejünkben, hogy eladunk néhányat a már meglévő ingatlanjaink közül, amelyekben bérlők laktak, csak aztán ezt nem tartottuk tisztességesnek a bérlőinkkel szemben.”

„Házaspárként elképzelhetik mennyi vitán, veszekedésen, stresszes helyzeten, fáradtságon és dühön kellett keresztülmennünk, amelyekhez még társult a komoly pénzügyi válságunk is. Néha azon tűnődöm, hogy hogyan is sikerült mindezeket túllelnünk” – árulta el Lianne.

Fotó: Sophie Hill Estate Agents, Aberdare

Aztán a házaspár problémáit csak tovább súlyosbította Steve fiának hirtelen jött megbetegedése.

„Ez aztán mindent más perspektívába helyezett. Hálásak vagyunk, amiért ma is velünk lehet, mert végződhetett volna ez a történek sokkal rosszabbul is” – teszi hozzá Lianne, aki szerint ekkor hirtelen eltörpülő problémának érezték a felújítás terheit.

A felújítás során Lianne édesapja alapembernek számított.

Fotó: Sophie Hill Estate Agents, Aberdare

„Édesapám minden nap ott volt és segített, ráadásul találtunk egy megbízható szakembert is Gareth mesterember személyében, aki nagyon sok terhet levett a vállunkról. Miután befejezte a munkát, még mindig tartoztunk neki 5000 fonttal, de azt mondta, hogy majd ha sikerül összeszednünk, ráér megadnunk neki. Ilyen ember sem terem mindenhol!” – érződött ki a hála Lianne hangjából.

A kezdeti nehézségek és kellemetlenségek ellenére mára már sikerült befejezni az épület felújítását és a templom újra a kis falu kincsesládájává vált.

„A járvány idején Steve minden csütörtök este megkongatta a harangokat és a falu imádta. A Halloween esték is nagy bulik szoktak lenni, hozzánk látogat a falu összes gyermeke, bevetjük a füstgépet, édességekkel kínáljuk őket és évről évre egyre többen és többen látogatnak el hozzánk.”

Fotó: Sophie Hill Estate Agents, Aberdare

A házaspár azonban most újabb váratlan döntéssel rukkolt elő: újra piacra dobják az immár teljesen felújított, lakhatásra alkalmas templomot abban a reményben, hogy újdonsült gazdái egy egyedülálló otthonra lelhetnek benne.

A négy hálószobás ingatlan számos eredeti részt megőrzött az utókornak: a bejárati ajtótól kezdve, az ólomüveg ablakokon keresztül, a kőpadlóig, mind a templom autentikusságát adják vissza. Természetesen megjelennek benne az újra gondolt kiegészítések is, mint például a kovácsoltvasból készült korlátok, a tölgyfaajtók, padlóburkolatok.

A földszinten egy hatalmas fogadóban találjuk magunkat, majd a dupla ajtókon keresztül eljuthatunk az egyterű konyha-étkező-társalgó hármasába, amely egészen a templom végéig nyúlik el. Az egykori szentély helyén most a tér kétszeres magasságúvá bővült és ez a tér ad otthont a konyhának. A földszintről még kijárás nyílik a kertbe, illetve egy mosókonyhaszerű helységbe, majd a lépcsőházból feljuthatunk a fenti két hálószoba egyikébe, melyet egy fürdőszoba egészít ki. A másik két hálószoba az első emeleti magasföldszinten terül el. Természetesen mindenhol padlófűtés adja az otthon melegét, illetve automata öntöző rendszert is kiépítettek a kertben.

A pár 599.995 fontért hirdeti az álomotthont, abban a reményben, hogy egy szerető család veszi majd birtokba a falu kis ékkövét. Forrás