A terapeuta szerint ez az 5 jel mutatja, hogy mérgező kapcsolatban élsz

Nehéz lehet felismerni, ha egy kapcsolat mérgezővé vált, különösen, ha szerelmes vagy, és már régóta tart a párkapcsolat. Ha azonban bizonytalan vagy, akár a folyamatos viták miatt, akár azért, mert úgy érzed, a párod megpróbál irányítani téged, fontos felismerni a mérgező kapcsolat jeleit.

Mérgező kapcsolatról akkor beszélhetünk, ha az egyik fél úgy érzi, hogy nem támogatják, nem értik meg, lealacsonyítják vagy folyamatosan támadják. Nehéz lehet kilépni egy ilyen kapcsolatból, de bíznod kell a megérzéseidben, és azt kell tenned, ami neked a legjobb.

Jaime Bronstein párkapcsolati terapeuta szerint a következő jelek utalhatnak rá, ha egy kapcsolat mérgezővé vált.

1. Bizonytalanságérzet és fizikai bántalmazás

A párkapcsolatban mindig mindkét partnernek biztonságban kell éreznie magát – érzelmileg, mentálisan és fizikailag is. Ha bármilyen fizikai bántalmazást tapasztalsz, arról azonnal beszélni kell valakinek, szakszerű segítséget kell kérni, és ki kell lépni a kapcsolatból.

„Ha egyszer megtörtént, újra meg fog történni, és még egy terapeuta vagy tanácsadó segítségével is megismétlődhet” – mondja Bronstein.

2. Állandó kritika

A mérgező kapcsolat egyik legárulkodóbb jele, ha a párod túlzott mértékben kritikus, és emiatt rosszul érzed magadat a bőrödben. Ha azt tapasztalod, hogy a partnered állandóan kritizál minden apróság miatt, az komoly figyelmeztető jel lehet.

3. Birtokló viselkedés

Természetesen jó érzés, ha az ember úgy érzi, a párja akarja őt. De van különbség a szeretet kifejezése és a birtoklási vágy között. Ha a partnered túlságosan birtokló, folyamatosan figyelemmel követi, merre jársz, nem szereti, ha egyedül töltesz egy kis időt, és ragaszkodik hozzá, hogy mindig, mindent együtt csináljatok, az azt jelentheti, hogy mérgező kapcsolatban vagy. Ha a birtoklási vágy korai jeleit észleled (saját magad vagy a partnered részéről), érdemes komolyan elbeszélgetnetek a bizalomról és az egészséges határokról.

4. Harag

Állandóan veszekedsz a pároddal? És nem csak vitáztok – dühösen veszekedtek, kiabáltok, és bántó dolgokat mondotok egymásnak. Ha az egyik vagy mindkét partner intenzív dühkitörésekre hajlamos, az a mérgező kapcsolat árulkodó jele.

5. A családtagok és barátok aggodalma

Ha bizonytalan vagy, vedd figyelembe a rokonaid, barátaid véleményét és észrevételeit. A szeretteid azért vannak melletted, hogy támogassanak, ezért, ha kifejezik az aggodalmukat, hallgasd meg őket figyelmesen, ahelyett, hogy azonnal védekező álláspontra helyezkednél. Lehetséges, hogy látnak valamit, amit te nem, különösen akkor, ha téged elvakít a szerelem.

Ha ráébredtél, hogy mérgező kapcsolatban vagy, itt az ideje, hogy megtedd a szükséges lépéseket, hogy kikerülj ebből az egészségtelen környezetből.

Beszélj a barátaiddal, családtagjaiddal

Amikor készen állsz a következő lépés megtételére, keress valakit, akiben megbízhatsz. A szeretteidnek tudniuk kell arról, mi történik. Az ő támogatásuk segít erőt meríteni ahhoz, hogy kilépj a kapcsolatból – mondja Bronstein.

Keress egy biztonságos helyet

Ha a párkapcsolatban fizikai bántalmazás történik, akkor az egyik legfontosabb dolog, hogy találj egy biztonságos helyet, ahová mehetsz, például a szeretteid otthonában. A személyes szakító beszélgetés ilyenkor nem biztonságos.

Beszélj egy terapeutával szakítás előtt

A toxikus emberek minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a kapcsolatban tartsanak, és ha megérzik, hogy ki akarsz lépni, manipulálni fognak, és megpróbálnak visszacsábítani. A fenyegetés, hogy kilépsz a kapcsolatból, sérti az egójukat, és előfordulhat, hogy váratlan kirohanásokkal válaszolnak, ezért nem árt előbb egy szakemberrel beszélni.

Helyezd előtérbe önmagadat

Egy mérgező kapcsolatból való kilépés után nem könnyű a gyógyuláshoz vezető út. Fontos, hogy olyan emberekkel vedd körül magadat, akiket szeretsz és akikben megbízol, és dolgozz azon is, hogy feltétel nélkül szeretni tudd önmagadat.