A torma egyszerre fűszer és gyógyszer

Sokan csak a húsételek fanyar és nagyon aromás fűszereként gondolnak a tormára. A tormagyökeret azonban a hagyományos gyógyászatban is gyakran használják.

1) Belégzés

A torma fitoncidokat tartalmaz – olyan kémiai anyagokat, amelyek természetes antibiotikumok. Baktériumölő hatású, ezért a tormát megfázás és vírusos megbetegedések során légúti megbetegedések kezelésére használják.
A tormagyökeret megtisztítjuk a szennyeződésektől, finom reszelőn lereszeljük, a reszeléket egy befőttesüvegbe tesszük, és lefedjük. Minden használat előtt rázza fel a tartalmat. Hajoljon a tartály fölé, és lélegezze be az illatot.

Az eljárást nagyon óvatosan kell végezni, mivel megégetheti a nyálkahártyát. Lélegezzen lassan és ne túl mélyen. Hagyja abba a belégzést, ha kellemetlen érzést vagy égő érzést érez.

2) Tormalé

A torma hatóanyagai normalizálják a vérnyomást. A jogorvoslat alapján a magas vérnyomású embereknek ajánlott.
Keverjünk össze egy-egy pohár tormát és sárgarépalevet egy zománcos tálban, adjunk hozzá ugyanennyi mézet és egy citrom levét. Az összekevert oldatot öntsük egy sötét üvegbe, fedjük le. Étkezés előtt 1 evőkanálnyit vegyen be.

3) Tormagyökér

Segít megszüntetni az ízületi gyulladás fájdalmát.
Reszeljünk le 1 evőkanál tormát, keverjük össze 200 g burgonyareszelékkel, tegyük a tormát a fájó helyre, takarjuk le egy ruhadarabbal, és tartsuk a borogatást 1,5-2 órán át.

Erősíti a szívet, ezért különböző szív- és érrendszeri betegségek esetén alkalmazzák.
A megmosott és meghámozott gyökeret lereszeljük, 1:1 arányban összekeverjük a mézzel. Reggeli előtt 1 evőkanálnyit vegyen be, hűtőben tartva. A kezelés 1 hónapig tart, majd 2 hónapos kötelező szünet következik.

Figyelem! A tormán alapuló bármilyen jogorvoslat ellenjavallt azoknak, akiknek emésztőrendszeri problémáik vannak (gyomorhurut, fekélyek). Szigorúan tilos a kezelés az ilyen jogorvoslatok használata terhesség alatt és krónikus betegségek súlyosbodása esetén.