A végbélrák 7 korai jele, amiről az emberek azt hiszik ciki beszélni

A legtöbb esetben a végbélrák már a korai stádiumban felismerhető lenne, azonban sokan nem tulajdonítanak különösebb figyelmet az első jeleknek. A végbéllel kapcsolatos problémákról inkább nem beszélünk, szégyenletes dolognak tartjuk, pedig ha már a kisebb elváltozásokkal is orvoshoz fordulnánk, akár életet is menthetnénk általa.

Minden évben 8 ezer amerikainál diagnosztizálnak végbélrákot, és ebből 1000 esetben már csak a végső stádiumban derül fény a problémára. A statisztikák szerint minden tizedik embernél már csak akkor fedezik fel a végbélrákot, amikor az már más szervekre is áttétet képezett.

Nézzük, melyek azok a tünetek, amik végbélrákra utalhatnak!

1.Vérzés

2.Viszketés

3.A végbél térfogatának megváltozása

4.Fájdalom vagy duzzanat a környékén

5.A széklet állagának megváltozása

6.Inkontinencia – képtelen tartani

7.Állandó gyulladás a környékén

Leginkább ezek a tünetek jellemzőek a végbélrák korai szakaszára, de vigyázat, mert akár az aranyér tüneteire is hasonlítanak. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha hosszú időn keresztül valamilyen szokatlan tünettel szembesülünk lent. Leginkább az 50-60 év feletti nőket érinti ez a probléma.

Milyen vizsgálatra számíthatunk?

Manuális vizsgálat kézi, és műszeres vizsgálat – ezekre azért van szükség, mert már ebből is sokszor meg tudja állapítani az orvos, hogy egyszerű aranyérrel van-e dolga, vagy komolyabb a probléma. Ha másra gyanakszik, akkor tovább küld.

Biopszia, ultrahang, CT vagy MRI-ezek közül a legcélravezetőbbet alkalmazzák a diagnózis pontos felállítása érdekében.