A világhírű professzor szerint ez a legalkalmasabb napszak arra, hogy bevedd a D-vitamint!

A D-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, amely elengedhetetlen a szervezet egészségének és jólétének fenntartása érdekében. Fontos szerepet játszik a csontok és az immunrendszer egészségében, de kiváló hangulatjavító is. Sajnos a legtöbb embernek alacsony a D-vitamin szintje.

Egy, az Egyesült Államokban végzett kutatás alapján kiderült, hogy az amerikaiak 93%-a nem kapja meg a napi ajánlott 400 egység D-vitamint az étrendjéből. További kutatások alapján pedig az is kiderült, hogy a napi 400 egység már nem is igazán elegendő.

Éppen ezért fontos, hogy a D-vitamint külsőleg, táplálékkiegészítő formájában pótoljuk.

Miért érdemes D-vitamin-kiegészítőket szedni?

“Táplálékainkban nincs elegendő D-vitamin” – mondta Michael Holick a D-vitamin kutatásával foglalkozó szakember, a Bostoni Egyetem professzora.

Mivel a legtöbb élelmiszer igen kevés D-vitamint tartalmaz, pótolni kell más forrásból is.

“Egyedül a táplálkozásból nem igazán lehet elegendő D-vitaminhoz jutni” – mondja a szakember. “Bár ez a vitamin napfény hatására is termelődik, lehetetlen kielégíteni a szervezet teljes szükségletét csak a táplálkozással és mérsékelt napozással”Dr. Holick azt ajánlja, hogy mindenképp szükséges a D-vitamin kiegészítők szedése.

Mivel ez a vitamin zsírban oldódik, akkor szívódik fel a legjobban a szervezetbe, ha természetes olajjal vagy zsírral együtt alkalmazzák.

“A D-vitamin-kiegészítők akkor szívódnak fel a legjobban, ha olyan élelmiszerekkel kombinálják őket, mint például avokádó, olívaolaj, lenmagolaj vagy más egészséges zsírok” – fejtette ki Whitney Crouch táplálkozási szakember. Ezért nem jó ötlet éhgyomorra bevenni a D-vitamin-kiegészítőt.

De vannak kivételek!

“Ha az étrend-kiegészítő már tartalmazza a megfelelő zsírokat, akkor nem szükséges zsírokkal, olajokkal együtt fogyasztani” – teszi hozzá a szakember. De ez ritkán fordul elő a jelenleg forgalomban lévő D-vitamin-kiegészítőknél, ezért fontos ellenőrizni a termék címkéjét, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy tartalmaz-e olyan zsírt vagy olajat, amely támogatja a felszívódást – javasolja a táplálkozási szakemberek.

A D-vitamin és az alvás kapcsolata

Nemrég kimutatták, hogy a D-vitamin részt vesz a melatonin nevű hormon termelésében, amely segít szabályozni a cirkadián ritmust és az alvást.

“Az alacsony D-vitaminszint összefüggésben áll a rosszabb és rövidebb alvással. A rossz alvás következtében pedig csökken a D-vitamin szint” – mondja Ashley Jordan Ferira orvos.

Melyik a legjobb napszak a D-vitamin pótlására?

Ha az étrend-kiegészítő már tartalmaz zsírt, akkor bármikor be lehet venni. De ha nem, akkor ajánlott étkezés közben bevenni, és az étrendünk tartalmazzon egészséges zsírokat, például zsíros halat, avokádót vagy olívaolajat.

Forrás: MindBodyGreen, Fotó: bostonherald.com Forrás