Állandó fáradtság, hangulatingadozás, és látásromlás kínoz? Megmondjuk mi a bajod!

A szervezetünk egy nagyon jól felépített rendszerben működik, minden összetevőre szükség van az egyensúly fenntartás érdekében. Ha valamiből több vagy kevesebb van, akkor felbomlik az egyensúly, és hiánybetegségek alakulhatnak ki!

Az egyik legfontosabb vitamin, amire szükségünk van, az a B12-vitamin, elengedhetetlen az anyagcsere, és a sejtmegújulás szempontjából.

A máj megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a B12-vitamin, ezért mindenképp pótoljuk, ha szükséges.

Ha B12-vitamin hiányban szenvedünk, akkor az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk!

1.Fáradtság

A tartós fáradtság a B12-vitamin hiányának első jele. Ehhez társulhat gyengeség, levertség, depressziós tünetek, vitalitás hiánya. Ilyenkor nem pszichológushoz kell fordulni, hanem érdemes megnézetni, hogy elegendő B12-vitamin van-e a szervezetünkben.

2.Izomgyengeség

A B12-vitamin hiánya nem csak fáradtságot, hanem izomgyengeséget, és erőtlenséget, lustaságot is okoz. Ha gyakran előfordul, hogy fájnak az izmaink, vagy olyan, mintha állandóan izomlázunk lenne, pedig semmi okunk nincs rá, akkor forduljunk orvoshoz.

3.Zsibbadás a végtagokban

A B12-vitamin hiányának következtében problémák adódhatnak az oxigénfelvétellel, ezért bizsergő, és hideg végtagproblémával szembesülhetünk.

4.Sápadt bőr

A B12-vitamin hiányának következtében bilirubin szabadul fel, ezért a bőr sárgás, sápadt lesz. Mielőtt pánikba esnénk, pótoljuk szervezetünkben a B12-vitamint.

5.Memóriaproblémák

Ha gyakran előfordul, hogy nem jut eszünkbe, hogy hová tettük a kulcsunk, pénztárcánk, vagy az emberek neve, akkor gyanakodhatunk arra is, hogy B12-vitaminhiánnyal küzdünk.

6.Látásromlás

A B12-vitamin hiánya káros lehet a retinákra, és a látóidegekre, ezért egy idő után látásproblémákkal, de akár látásvesztéssel is szembesülhetünk.

7.Hangulatingadozás

Ha azt vesszük észre, hogy az utóbbi időben mindenen elsírjuk magunk, és lelkileg gyengék lettünk, akkor próbálkozzunk egy kevés B-12 vitaminnal.

A B12-vitamin hiányát gyakran a kiegyensúlyozatlan étkezés, és a túlzott kávéfogyasztás is okozhatja. Együnk több halat, csirke-, és marhahúst, gombát, tojást, gabonaféléket, hüvelyeseket.