Az alvásszakértő szerint mindenkinek zoknit kellene viselnie éjszaka, ha jobban akar aludni

Az alvási szokások terén mindenkinek megvannak a maga preferenciái. Van, aki vastag pizsamában szeret aludni, mások a vékonyabb, szellősebb anyagokat kedvelik, egyesek megnyugtató zenére vagy kellemes hangokra alszanak el könnyebben, míg mások a teljes csendet részesítik előnyben.

A zokni viselése alvás közben pedig különösen megosztó kérdés lehet. Egy alvásszakértő szerint azonban az éjszakai zokni viselésnek jótékony hatása lehet.

„Ha zoknit viselsz az ágyban, felmelegszik a lábad, ami jelezheti a testednek, hogy ideje elaludni. Ez segíthet gyorsabban elaludni, és a mélyebb alvást is elősegítheti” – mondta Martin Seeley alvásszakértő.

Ha hideg a lábad, az erek összehúzódnak, ami megnehezítheti az elalvást és ronthatja az alvás minőségét.

„A zokni viselése segíthet melegen tartani a lábat, ami elősegítheti az ellazulást és csökkentheti az elalváshoz szükséges időt” – magyarázta a szakértő.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ez a szokás személyes preferencia kérdése is.

„Az egyéntől függ, hogy a zokni viselése valóban mélyebb alvást eredményez-e. Vannak, akik úgy találják, hogy a zokni viselése kényelmetlen, míg mások nem vesznek észre különbséget az alvás minőségében” – mondta.

Ha nem szeretsz zokniban aludni, számos más módja is van annak, hogy ellazulj, és könnyebben elaludj. Az alvásszakértő szerint érdemes ragaszkodni egy következetes rutinhoz és elalvási időhöz, ugyanakkor késő délután és este már kerülni kell a koffeines italokat, de a levendula illóolaj is csodákra lehet képes.

„A levendulának nyugtató és ellazító hatása van, elősegítheti a relaxációt és a mély alvást. Használhatod párologtatóban vagy akár a fürdővizedhez is adhatod” – mondta Seeley.