Az antioxidánsokban bővelkedő kapribogyó pozitív hatásai

A kapribogyó a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Számos előnnyel rendelkezik az egészségre nézve, hiszen kiemelkedő az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása, nem beszélve arról, hogy még a cukorbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A kapribogyónak nagyon alacsony a kalória- és zsírtartalma, ellenben nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok segítenek megelőzni a sejtek károsodását, ezzel pedig a betegségek kialakulását. Olyan vegyületeket is tartalmaz nagy mennyiségben, amelyek aktív szerepet játszanak a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A kapribogyó bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen kvercetinben nagyon gazdag, amely csökkenti a szívproblémák és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, illetve általa megelőzhetővé válik a felső légúti fertőzések és az allergiák kialakulása. Ezen kívül a kapribogyó olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint az E-vitamin, A-vitamin, mangán, niacin és kalcium, amelyek remek kiegészítői lehetnek az étrendünknek.

A kapribogyó a bélrendszer egészségének fenntartását is segíteni tudja, valamint a tanulmányok azt mutatják, hogy a kapribogyó levelei megakadályozhatják azoknak a baktériumoknak az elszaporodását, amelyek felelőssé tehetők a bélfertőzések kialakulásáért.

A kapribogyóval kapcsolatban sok kutatást végeztek. Megállapították, hogy növelheti az inzulinérzékenységet, illetve csökkentheti a bél cukorfelvételét, éppen ezért ez fontos jellemző lehet a már cukorbetegségben szenvedő emberek számára.

A kutatási eredmények szerint a kapribogyó-kivonat csökkentheti a hisztamin felszabadulását, amely nemcsak allergiás reakciókat, hanem bőrgyulladást is okozhat. Az UV-sugarak is gyulladást generálhatnak a bőrben, azonban a kapribogyó ennek megakadályozásában is a segítségünkre lehet.

Az ízületi gyulladás – mint ahogyan a neve is mutatja – gyulladást jelent az ízületekben. Ez a gyulladás azonban idővel tönkre is teheti a porcokat. A kapribogyó-kivonattal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy képes csökkenteni a szervezetben a prosztaglandinokat és a szabad gyököket is. Ezzel a hatással pedig enyhíteni tudja más gyulladásos állapotok, például a köszvény tüneteit is.

A kapribogyó a májbetegségek súlyosbodását is segíthet megakadályozni. Alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvedő betegeket vizsgáltak, akiknek kapribogyó-kivonatot is adtak. Megállapították, hogy ez a gyógynövény jelentősen csillapíthatja a betegség kellemetlen tüneteit.