Az egypetéjű ikrek édesanyja 13 hónappal később újabb egypetéjű ikerpárnak adott életet

Hat hónappal azután, hogy egypetéjű ikerfiúknak adott életet, a 27 éves Britney Alba, aki általános iskolai tanárnőként dolgozik, ismét teherbe esett, és legnagyobb meglepetésére ezúttal is ikreket várt – írja a Today.com.

2022 augusztusában Britney és tűzoltóként dolgozó férje, a 25 éves Frankie Alba, Lynlee és Lydia szülei lettek – alig egy évvel azután, hogy fiaik, Luka és Levi megszülettek. Mindkét ikerpár természetes úton fogant.

Lynlee és Lydia 13 hónappal fiatalabbak a bátyjaiknál.

Az egypetéjű ikrek édesanyja 13 hónappal később újabb egypetéjű ikerpárnak adott életet
Fotó: The University of Alabama at Birmingham

„Az emberek megbámulnak, amikor nyilvános helyen vagyunk. Már akkor is mindig megállítottak, amikor még csak Luka és Levi voltak meg, és folyton megkérdezték, hogy ikrek-e. Most már igazi cirkuszi látványosság vagyunk. Mindenki vetni akar ránk egy pillantást” – magyarázta az édesanya, hozzátéve, hogy ez egyáltalán nem zavarja, mivel ő is úgy gondolja, hogy az egypetéjű ikrek varázslatosak.

„Igen, valóban nagyon aranyosak, de ugyanakkor különleges kötelék is van közöttük” – mondja Britney, és elmagyarázta, hogy a fiúk csak akkor kezdték átaludni az éjszakát, amikor elkezdtek közös gyerekszobát használni.

Lynlee és Lydia pedig még különlegesebbek, mivel ők úgynevezett monoamniotic ikrek (momo vagy mono-mono ikrek), ami azt jelenti, hogy egy magzatburkon és egy méhlepényen osztoztak, ami rendkívül ritka jelenség. Ezért érthető, miért hat annyira megnyugtatóan rájuk egymás közelsége.

„Akkor a legnyugodtabbak, ha egymás kezét foghatják, vagy megérinthetik egymást” – mondta az édesanyjuk.

A momo ikrek az egypetéjű ikrek nagyjából 1%-át teszik ki, és mivel ezek a terhességek fokozott kockázattal járnak, beleértve a halvaszületést és a köldökzsinórok összefonódását, a szakértők általában már a terhesség 24-26 hetétől állandó kórházi megfigyelést javasolnak.

Az egypetéjű ikrek édesanyja 13 hónappal később újabb egypetéjű ikerpárnak adott életet
Fotó: Today

Britney a terhesség 25 hetében volt, amikor beutalták a kórházba, hogy megfigyelés alatt tartsák. „Naponta többször ellenőrizték a szívverésüket, és olyankor mindig visszafojtott lélegzette vártam, hogy halljam a két szívverést. Nagyon ijesztő volt, de nagyszerű ellátást kaptam” – idézte fel.

Lynlee és Lydia császármetszéssel születtek a terhesség 32. hetében. A momo ikrek mindig császármetszéssel születnek, a köldökzsinórok összegabalyodásának veszélye miatt.

A nővérek most 3 hónaposak, míg Luka és Levi 17 hónaposak. Britney azt mondja, olyan érzés, mintha csak tegnap kapta volna meg a hírt, hogy második ikerpárját várja.

„A vicces az, hogy egyáltalán nem féltem. Emlékszem, hogy azt gondoltam: rendben, indul a második kör” – magyarázta a négygyerekes édesanya.