Az elfeledett hamulúg

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen a hamulúgot mosószerként és szappanként és fafestékként, magát a hamut trágyaként tudták használni.

A múlt század végére a vegyipar teljesen kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva, melyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló, mérgező vegyületekkel terhelik a környezetet.


A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi anyagot tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású. Ph értéke 10-13 közé esik. A termőföldre kiszórva azonban nagyon gyorsan csökken a lúgossága, így mértékkel használva nem kell tartani a föld ellúgosodásától.
Mivel a lúg tisztító hatása káliumtartalmától függ, az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik.
A  bükkfa hamujából például sokkal erősebb lúg nyerhető, mint a gyümölcsfákéból , de az akácfa, és a kukoricaszár hamujából még ettől is ettől is erősebb.
Lassan feledésbe merül a mosólúg készítése, ezért is tartjuk fontosnak, hogy megosszuk olvasóinkkal nagyanyáink tudását.
A hamulúg elkészítése könnyű, felhasználása egy kis gyakorlattal szintén nem okoz nehézséget. A szintetikus mosó- és tisztítószerekkel ellentétben környezetünkre nem ártalmas, amely szempont egyre fontosabbá válik mindinkább elszennyeződő világunkban.
A hamulúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!

Hamulúg készítése

Hamulúg készítésekor a hamuból először kirostáljuk a faszén maradványait. A mosáshoz használható hamulúgot a fahamu zubogó, forró vízzel történő elkeverése során nyerjük, amikor is körülbelül 1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntünk. Ez az elegy egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a sárgás színű hamulúgot a le nem ülepedett szennyeződések kiszűrése után használhatjuk. Az erősen zsíroldó folyadék alkalmazható általános tisztítószerként, áztatószerként vagy mosószerként. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ.

Hogyan mérhető a lúgoldat töménysége?

A legegyszerűbb megoldás természetesen egy PH tesztcsík, amely a gyógyszertárakban beszerezhető, de nagyszüleinknek még nem állt rendelkezésére ilyesmi. Ők a lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használtak. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg.

Hogyan használható a hamulúg?

Mosásnál a nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosás hoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolása hagyományosan szintén hamulúggal történt. A fát néhány éves időközönként forró lúggal lemosták vagy lekefélték, így a több évszázados faépítmények is megtartották kellemes, antik színárnyalatukat. Ha ki szeretnénk ezt próbálni mi is, akkor ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, majd egy kendőn át szűrjük. Egy másik recept szerint 30 dkg hamut egy zsákban, 10 liter vízbe lógatva, néhány órán keresztül állni hagyjunk.