Az indián törzs közel 400 évvel a kitelepítés után visszakapja szent földjét!

A Rappahannock törzs egy 465 hektárnyi földet szerzett vissza a virginiai Fones Cliffben. Deb Haaland, az Egyesült Államok első indián titkára sajtóközleményben erősítette meg az újbóli felvásárlást Martha Williams amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat igazgatójával együtt.

“Sok éven át dolgoztunk azon, hogy visszaszerezzük ezt a szent helyet a törzs számára” – mondta Anne Richardson, Rappahannock-törzsfőnök. “A sasok gyülekezőhelye mindig is természeti, kulturális és spirituális jelentőségű hely volt.”

A Fones Cliffs a Rappahannock folyó keleti oldalán fekszik Virginiában, itt volt a törzs ősi otthona. A földterület a Rappahannock River Valley Nemzeti Vadvédelmi Területen belül található, és látogatható lesz a nyilvánosság számára is.

Deb Haaland – Fotó: Twitter

A Rappahannock törzs azt tervezi, hogy megépítik egy 16. századi törzsi falu másolatát, hogy a külvilág is láthassa, hogyan éltek őseik. A törzs tagjai szeretnék beindítani a “Vissza a folyóhoz” elnevezésű programot, amely keretén belül a törzsi fiatalokat képeznék a hagyományos folyó ismeretek és gyakorlatok terén.

“A minisztérium megtiszteltetésnek tekinti, hogy csatlakozhat a Rappahannock törzshöz ősi hazájuk ezen részének társgondnokságában. Bízunk benne, hogy a törzsi szakértelemre és az őslakosok tudására támaszkodva segíthetünk a terület vadvilágának és élőhelyének kezelésében” – fejtette ki Haaland miniszter nyilatkozatában.

A Fones Cliffs a törzs szent területe, és központi szerepet játszik a törzs történetében. A helyet először az angol telepes, John Smith kapitány támadta meg 1608-ban, de a Rappahannock törzs sikeresen megvédte. John Smith kapitány ezután Amerikában,  Jamestownban (Virginia) alapította meg az első állandó angol telepet.

Deb Haaland – Fotó: Twitter

A Chesapeake Conservancy szerint az 1660-as években az angolok erőszakkal kiszorították a Rappahannock törzset hazájukból a Rappahannock folyónál. A Belügyminisztérium szerint a Fones Cliffs ad otthont az Atlanti-óceán partján az egyik legnagyobb fészkelő fehérfejű rétisas populációnak is.

“Megvan az irány és eszközeink a Szolgálat és a Törzsek közötti együttműködés biztosítására, valamint a kulturális, bizalmi és szerződéses erőforrások védelmére a szolgálati területeken, ezzel támogatva közös prioritásunkat, a halak, a vadon élő állatok és élőhelyeik megőrzését illetően” – mondta Williams.

Rappahannock River Valley Nemzeti Vadvédelmi Terület

Az őslakosok régóta küzdenek földjeik visszaszerzéséért, és ezennel egy újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek. Az év elején több, mint 500 hektár vörösfenyő erdőt adtak vissza az indián törzseknek, amelyek őseit generációkkal ezelőtt erőszakkal eltávolították onnan.

A Save the Redwoods League nevű természetvédelmi csoport 3,55 millió dollárért vásárolta meg a korábban Andersonia West néven ismert földterületet, mielőtt az InterTribal Sinkyone Wilderness Councilnak adományozta volna.