Az orvos, aki a hosszú élet szakértője, elmondta, hogy fiatalította meg 20 évvel a testét

A hosszú élet szakértője, Dr. Mark Hyman 63 éves, de mindenki egyetért abban, hogy egyáltalán nem mutatja a korát. Ráadásul Mark azt mondja, hogy tudományosan meghatározott „biológiai életkora” 43 év, köszönhetően a rutinnak, amelyet az évek során tökéletesített.

A biológiai életkortesztek értékes információkkal szolgálnak bizonyos szokásaink életre és egészségre gyakorolt ​​hatásáról, és szakértők azt is megállapították, hogy számos diéta, testmozgás vagy stressz kezelési mód meghosszabbíthatja az életünket.

Hyman azt mondja, nem zavarja az öregedés, ami egy természetes folyamat, de ugyanakkor úgy gondolja, jobban is odafigyelhetünk a szervezetünkre, és ezáltal szebben öregedhetünk. Azt mondja, tévedünk, amikor kijelentjük, hogy az időskor automatikusan egészségügyi problémákkal jár, mint például az ízületi fájdalmak, krónikus betegségek és memóriazavarok.

„Az emberek nem veszik észre, hogy ezek a problémák olyan dolgokkal járnak együtt, amelyeken változtatni tudunk, és amelyek visszafordíthatóak” – mondta Mark Hyman az Insidernek.

„Young Forever” című új könyvében az egészséges öregedés tudományáról beszél, és olyan tanácsokat ad, amelyek nemcsak egyszerűen az élettartamot hosszabbíthatják meg, de az életminőséget is jelentősen javíthatják.

Azt mondja, az olyan stratégiák, mint például az egészséges táplálkozás és a testmozgás, nemcsak a hosszabb élethez, hanem a jobb életminőséghez is kulcsfontosságúak, és az általa kialakított egészséges rutin segített neki elkerülni a hosszú távú egészségügyi problémákat azáltal, hogy formában tartotta a szervezetét.

Meditációval, kávéval és írással kezdi a napot

Hyman azt mondja, hogy minden reggel 6-kor kel, és az első dolga, hogy 20 percig meditál. Ezután megissza a reggeli kávéját, majd leül az íróasztalához.

Tanulmányok szerint a megfelelő reggeli szokások növelhetik az élettartamot. A kávé csökkenti többek között a szívbetegségek és a demencia kockázatát, és rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek szintén fontosak az egészségünk szempontjából. A meditáció javíthatja a mentális egészséget és csökkentheti a stresszt, ami az öregedés egyik fő oka.

Az erőnléti edzés elengedhetetlenül fontos az egészséges öregedéshez

A reggeli kávé után Hyman erőnléti edzést végez gumiszalagokkal, és azt mondja, ez sokat segített neki az izomépítésben és a hátfájását is csökkentette. „Emellett szintén jó ötlet lehet a jóga, a tenisz és a séta is. Az erőnléti edzés valóban átalakította a testemet és az egészségemet” – mondta.

Kutatások azt mutatják, hogy már akár a rövid ideig tartó erőnléti edzés is csökkentheti az egészségügyi kockázatokat. Míg a súlyemelés az erősítő edzés nagyszerű formája, a gumiszalagok sokkal praktikusabbak, és otthon is könnyen használhatók.

Hyman azt mondja, hogy a reggeli edzése körülbelül fél órát tart, de amennyiben teheti, próbál egész nap aktív maradni, például túrázik vagy biciklizik.

A reggeli edzés után lezuhanyozik, előbb meleg majd hideg vízzel, mindkettőt körülbelül 3 perc alatt. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a váltakozó meleg és hideg zuhany csökkentheti a gyulladásokat a szervezetben és javíthatja az anyagcserét.

Az egészséges reggeli gazdag fehérjében és tele van tápanyagokkal

Hyman „egészséges öregedés shake-nek” nevezi szokásos reggelijét, ami növényi alapú tápanyagok és egészséges zsírok kombinációjából tevődik össze – megtalálhatók benne például különböző bogyós gyümölcsök, a kendermag és a chia mag.

Ezenkívül 48 gramm fehérjét is fogyaszt, ami nélkülözhetetlen tápanyag az izomzat fenntartásához – ezért proteinporokat is ad reggeli shake-jéhez.

„Ahogy öregszel, az izomtömeg egyre fontosabb. Ez az egészséges öregedés elengedhetetlen része” – mondja, hozzátéve, hogy a napi étrendje növényi alapú élelmiszerekre épül.

Ugyanakkor azt mondja, olyan kiegészítőket is beiktat az étrendjébe, mint a kreatin, az izmok és az agy egészsége érdekében, valamint egy speciális zsírsav, amelyet nemrég fedeztek fel C15:0 néven, a jobb alvás, több energia és alacsonyabb stressz érdekében.

Hyman azt javasolja, hogy azok, akik még nem alakították ki a maguk rutinját az egészséges öregedés érdekében, kezdjék a változtatást az étrendjükkel, és végezzenek több testmozgást.

„A legfontosabb dolgok a testmozgás és az egészséges zsírokat és növényi ételeket tartalmazó étrend. Ezt semmilyen mennyiségű étrend-kiegészítő nem helyettesítheti” – mondta. Forrás