Az orvos szerint soha nem szabad gyantával vagy csipesszel eltávolítani az orrszőrt – komoly következményei lehetnek!

Napjaink trendjeit látva a szakemberek nem győzik eléggé felhívni a figyelmünket arra, hogy milyen veszélyekkel járhat az orrszőr gyantázása, illetve trimmelése.

Annak ellenére, hogy sok esetben bosszantóak az orrjáratokban kandikáló apró szőrszálacskák, sose feledkezzünk meg arról, hogy jó okkal vannak ott és az egészségünk szempontjából fontos szerepet töltenek be.

Legyen szó akár az aprócska szőrszálak levágásáról vagy akár gyantázásáról, számolnunk kell azzal, hogy így komoly veszélynek tesszük ki magunkat. Dr. Don J. Beasley fül-orr-gégész szakorvos a Huffpost-nak nemrég adott interjújában pont ennek a furcsa trendben a veszélyeiről mesélt.

„Az orr egy rendkívül kényes szerv, telis-tele van vérerekkel és a nyáktermeléshez szükséges szövetekkel” – kezdte magyarázatát a szakember.

Kiemelte, hogy a szőrszálak eltüntetésével azok funkcióját is megszüntetjük, tehát nem marad semmi, ami a tüdőbe áramló levegőt megszűrné a benne található porszemektől, pollenektől és egyéb, a levegőben terjedő kórokozóktól.

Az orrszőr ritkításával irritációt válthatunk ki az orr nyálkahártyájából, ami folyamatos tüsszögéshez vezethet.

„Azért tüsszögünk, hogy több nedvesség kerüljön a belélegzett levegőbe, ezzel enyhítve a légzőkészülék munkáját” – mondja a szakember.

Dr. Nicole Aaronson fül-orr-gégész is nagyban elutasítja az orrszőr eltávolítására vonatkozó trendeket.

„Míg a gyantázás maga nem feltétlen gyengíti az immunrendszert, nem mehetünk el amellett, hogy a bőr felszíne csak megsérül és az így keletkezett repedéseken keresztül a baktériumok könnyebben bejuthatnak a belsőbb szövetekbe, fertőzést hozva létre” – fűzte hozzá a szakember.

A doktor továbbá kiemelte a forró gyanta veszélyeit is, mivel az akár égési sérüléseket is okozhat az orr érzékeny területein és idővel akár szőrtüszőgyulladást is kiválthat.

A két fül-orr-gégész szakember egyetért abban, hogy a gyantázás semmiképp sem jó megoldás, de ha valaki mindenképp ragaszkodik az orrjáratok csupaszságához, inkább a trimmelést javasolják, hiszen ezzel a módszerrel nem sérül a nyálkahártya. Ehhez használhatunk elektromos orrszőrnyírót vagy egy kerek végű manikűrollót is.