Azok a gyerekek, akiket erősen irányítanak a szüleik, később pszichés zavarokkal küzdenek

Miért nem jó, ha a túl szigorú szülő erősen irányítani akarja a gyereket? Külföldi tanulmány.

Egy külföldi tanulmány arra világított rá, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket szüleik erősen kontrolláltak, később, felnőtt korukra pszichés zavarokkal küzdöttek.

Engedd, hogy a gyerek a saját hibáiból tanuljon

Az University College London kutatói rámutatnak arra, hogy azok a felnőttek, akik korábban a szüleik által erős kontroll alatt álltak, ma pszichés problémákkal küzdenek. Ahhoz, hogy a gyerek egészségesen fejlődjön, a megfelelői szülői gondozásra van szükség, ám, ha a szülők a gyerek önállóságának rendszeresen korlátokat állítanak, akkor megakadályozzák az öntudatuk kifejlődését. Ez általában úgy alakul ki, hogy a gyereket nem engedi a szülő, hogy a saját hibáiból és konfliktusaiból tanuljon.


Fotó: Freepik

Tanulmány
A kutatásban 2000 ember vett részt, akik 1946-ban születtek. Először a 30-as, 40-es éveikben, majd a 60-as éveikben kérdezték ki őket a pszichés egészségükről.
Az alanyoknak arról is számot kellett adniuk, hogy életük első 16 évében milyen viszonyuk volt a szüleikkel.

A kutatás vezetője, Dr. Mai Stafford, így nyilatkozott a BBC-nek: „Természetes, hogy minden szülő valamilyen módon kontrollálja a gyerekét, ám nem mindegy, hogy a szülő a privát szféránkba is behatol-e.”

Miként hat a gyerekre a túlzott kontroll?

A túlzott kontroll hatása hasonló, mint amikor valaki traumatikus élményeket él át, mint például, amikor valaki egy szeretett személyt elveszít. A gyereknevelés során ügyeljünk tehát rá, hogy ne telepedjünk rá túlzottan a gyerekre: túlságosan szigorú szülőként engedjük a gyereket is néha dönteni, ne sértsük meg a privát szféráját, illetve várjunk el tőle önállóságot, függetlenséget.