Csodálatos, hogy a rothadt orchideák azonnal újjáélednek ezzel a módszerrel!!

Mit tegyek, ha az orchidea nem egészséges? Az orchideák gondozásában fontos gyökér- és levéleltávolítási trükköket láthatják. Fahéjport tettem fel, hogy a levéltelen orchideák újra tudjanak növeszteni a leveleket és a gyökereket. A levéltelen orchideák életre keltek és kivirágoztak, a fahéjpor pedig a korhadt orchideákat. A sárguló levelű, rothadó gyökerű orchideákat fahéjjal újjáélesztjük. Az orchideaápolás trükkje.

Mit tegyek, ha az orchideám nem egészséges?

Ha az orchideája nem egészséges, akkor az átültetés előtt meg kell vizsgálni a gyökereket és a leveleket. Ha a gyökerek rossz állapotban vannak, például rothadnak, száradnak vagy megrepednek, akkor először meg kell szabadulni a rossz gyökerektől, mielőtt az orchideát átültetnénk.

Az átültetés előtt az orchideáját távolítsa el a régi edényéből, és óvatosan távolítsa el az összes földet és száraz vagy rossz állapotú gyökeret. A rothadt vagy megbetegedett gyökereket érdemes a lehető legnagyobb részben eltávolítani, és csak az egészséges gyökereket hagyni meg. Ha az orchideája nagyon rossz állapotban van, akkor lehet, hogy csak kevés gyökere marad meg, de az új gyökerek hamarosan kifejlődnek, ha megfelelően gondozzuk.

Az új edényt és a talajt is alaposan meg kell tisztítani, és lehetőleg olyan edényt válasszunk, amely legalább 2-3 cm-rel nagyobb, mint a régi. A talajt általában nem használják az orchideák ültetéséhez, hanem száraz tőzegtömböt, moha- vagy kéregdarabokat használnak, amelyek segítenek biztosítani az orchideák gyökereinek megfelelő szellőzését és nedvességtartalmát.

Az átültetés után az orchideáját vigyük egy világos helyre, de közvetlen napfénytől védve, és ne öntözzük túl az első hetekben. A talajt csak enyhén kell nedvesen tartani, és figyelni kell az orchideák reakcióját a változásokra. Ha az orchideánk gyengének vagy betegnek tűnik, akkor érdemes szakemberrel konzultálni, hogy megtudjuk, milyen speciális gondozást igényel.

Milyen anyagokból állítsák össze az orchidea öntöző vizét?

Az orchideák öntözéséhez általában lágy vizet ajánlanak, amelynek a pH-ja 6,0 és 7,0 között van. Ha a csapvíz kemény vagy magas a pH-ja, érdemes fontolóra venni az öntözővíz lágyítását vagy savanyítását.

Az orchideák öntözéséhez a legjobb, ha desztillált vizet, esővizet vagy olvasztott vizet használunk. Ezek a vízforrások általában alacsony ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, és nem tartalmaznak klórt, amely káros lehet az orchideákra.

Az öntözővízhez néha műtrágyát is adnak hozzá, hogy a növényeknek szükséges tápanyagokat biztosítsák. Az orchideák tápanyagszükségletei eltérőek lehetnek a különböző fajták és fajtahibridek között, így az öntözővíz műtrágyatartalmát célszerű az adott növény igényeihez igazítani.

Az orchideák öntözésekor ügyelni kell arra, hogy a víz ne maradjon a növények tövében álló levélkupacban, mert ez elősegítheti a gomba- és baktériumfertőzéseket. A növényeket alaposan öntözzük át, majd hagyjuk lecsepegni a felesleges vizet az öntözőedényből. Az orchideák általában jobban szeretik a kisebb mennyiségű, de gyakoribb öntözést, mint a nagy mennyiségű, ritka öntözést.