Egy 1940-es fotó az időutazás bizonyítéka lehet – A képen egy férfi egy mobiltelefonnak látszó tárgyat tart a kezében

A mobiltelefonok felhalására még hosszú évtizedeket kellett várni a második világháború után, de néhány lelkes sci-fi rajongó felfedezett egy furcsa, anakronisztikus részletet egy régi, 1940-es évekből származó fényképen, ami szerintük az időutazás bizonyítéka lehet.

A kép 1943-ban készült Izland fővárosában, Reykjavíkban. Helyiek és amerikai katonák egy csoportját ábrázolja, akik a zsúfolt utcákon sétálnak. Az emberek figyelmét azonban nem az egyenruhás amerikai katonák keltették fel – akik akkoriban mindennapos látványnak számítottak a fővárosban – hanem egy meglehetősen furcsa részlet.

Egy könnyű kabátot viselő férfi a kép hátterében egy üzlet kirakatának dől, és úgy tűnik, egyenesen a kamerába néz, miközben az egyik kezét a füléhez tartja, pontosan úgy, mintha egy mobiltelefont fogna benne.

A kép, amit Kristjan Hoffmann tett közzé egy régi fotókat megosztó csoportban a Facebookon még 2016-ban, hatalmas szenzációt keltett a közösségi médiában, és sokan egészen elképesztő találgatásokba bocsátkoztak.

Hoffmann azt írta, hogy a rejtélyes férfi „messze megelőzte a korát technológia tekintetében”.

Egy 1940-es fotó az időutazás bizonyítéka lehet - A képen egy férfi egy mobiltelefonnak látszó tárgyat tart a kezében
A fotó, ami bejárta a világot

„Egy dolog hívja fel a figyelmet erre a gyönyörű képre, hogy… a kép közepén egy férfi hátradől, és GSM-et [Global System of Mobile Communications] használ” – írta.

A hozzászólások között természetesen azonnal megindultak a találgatások, és még olyan is akadt, aki a népszerű brit tévésorozat a Doctor Who (Ki vagy, doki?) rejtélyes, földönkívüli időutazó főszereplőjének nevezte a férfit.

Az első kézi mobiltelefon a Motorola DynaTAC 8000X volt, amely 1973-ban jelent meg a piacon – pontosan 30 évvel azután, hogy a fénykép elkészült.

Voltak, akik humorosan közelítették meg a kérdést, és azt mondták, ez a fotó is azt bizonyítja, hogy az izlandiak „már mindenki más előtt feltalálták a mobiltelefont”.

Mások azonban úgy gondolták, van egy sokkal hétköznapibb magyarázat a férfi furcsa viselkedésére. Úgy tűnik, hogy az „időutazó” egy órákat árusító vagy javító üzlet mellett áll, és ebben az esetben valószínűleg éppen egy órát tart a füléhez, hogy ellenőrizze, működik-e.

Egy másik felhasználó véleménye szerint pedig a férfi egyszerűen csak megvakarta a fülét a pipájával.

A szövetséges erők 1940-ben szállták meg az országot, mivel nem akarták kockáztatni, hogy a németek az észak-atlanti összeköttetést veszélyeztető támaszponttá építsék ki Izlandot. 1941-ben megszületett az izlandi-amerikai megállapodás, aminek értelmében az ország védelmét az Egyesült Államok biztosította, és a briteket amerikai katonák váltották fel. 1943-ra, amikor a fotó állítólag készült, körülbelül 30.000 amerikai katona tartózkodhatott Izlandon. Forrás